Od ovog su tjedna zagrebačke ulice sve punije. Vraćamo se na gradski asfalt, u urede te u redovnu vrevu i gužvu

No dok se stres užurbane svakodnevice polako bliži, after-work zalogaji i cuga, kao i spontani ručak s prijateljima ili obitelji vikendom, razlog su zašto čak i back to work sezona ima svoje prednosti.

Gdje jesti u Zagrebu

Proljetos su na gastronomskoj sceni glavnoga grada “buknule” nove adrese. Pisali smo vam o pet novijih restorana koje planiramo posjetiti čim se vratimo s obale. No, osim noviteta, htjeli smo istražiti i omiljena zagrebačka foodie mjesta te hidden gemove, ali i poneke razvikane lokacije koje preporučuju oni koji najviše prate gastro scenu. Food blogeri i content kreatori skloni stvaranju sadržaja posvećenog dobroj hrani nametnuli su nam se kao idealni sugovornici.

Food blogeri dali su nam preporuke restorana

Razgovarali smo s Milom Butorcem, Ladom Kušec Deči i Marijom Mazalin, koji su nam dali preporuke za zagrebačke restorane u koje idemo odmah po povratku u grad!

Mile Butorac (@hungry_mile) preporučuje:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

Sopal

Idealno mjesto za druženje nakon povratka s godišnjeg, kad želite uz bocu dobrog vina i zanimljive, drugačije zalogaje podijeliti sve doživljaje ljeta. Prostor je opušten, atmosfera uvijek živa, a kuhinja hrabra i kreativna – svaki tanjur je mali gastronomski eksperiment koji osvaja na prvu.

  • Budžet: ponuda se mijenja, no cijene variraju između 10 i 30 eura
  • Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote, 17:00 – 01:00
  • Adresa: ul. Nikole Tesle 12

Il Secondo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restaurant il Secondo (@il.secondo)

Zapečeni jastučići od krumpira punjeni ricottom u umaku od kozica jelo su kojim se vrijedi počastiti kad vas uhvati nostalgija za morem – jednostavno su prefini. Restoran ima onu toplinu i eleganciju koja odmah stvara dojam posebnog izlaska, a jelovnik spaja mediteransku svježinu s modernim pristupom.

  • Budžet (glavna jela): rižoto, tjestenine i njoki između 16 i 25 eura, riblja jela između 24 i 58 eura, mesna jela između 20 i 33 eura
  • Radno vrijeme: od ponedjeljka do četvrtka od 11:30 do 23:00, petkom od 11:30 do 00:00, subotom od 12:00 do 00:00, nedjeljom 12:00 do 17:30
  • Adresa: Avenija Dubrovnik 12

Lada Kušec Deči (@s.lada.k) preporučuje:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lada (@s.lada.k)

Pithos

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PiTHOS (@pithos_hometown_food)

Znam da je ljeto još uvijek u punom pogonu, ali čim temperature barem malo padnu, moj prvi odabir je Pithos i njihova variva. Iskreno, mislim da ću ih jesti cijelu jesen i zimu. U tom restoranu svaki dan nude tri jela, a jedno od njih je uvijek varivo: toplo, mirisno i savršeno za jesenske i zimske dane. Atmosfera u Pithosu toliko je prijateljska i cozy da imam osjećaj kao da idem kod prijatelja na ručak, a ne u restoran. Jedva čekam svratiti još barem stotinjak puta!

  • Budžet (glavna jela): dnevne ponude se mijenjaju, aktualna ponuda glavnih jela za ručak varira između 6,80 eura i 13,20 eura
  • Radno vrijeme: ponedjeljak – petak od 9:00 do 17:00
  • Adresa: Ul. Jurja Žerjavića 7

Restoran Leon

Osim toga, jedno od najzabavnijih gastronomskih iskustava doživjela sam u hotpot restoranu Leon. Zbog ljetnih vrućina tamo nisam išla u srpnju i kolovozu, ali to iskustvo toliko je posebno da smo moja ekipa i ja još uvijek pod dojmom od našeg zadnjeg posjeta. Kuhanje hrane direktno za stolom, kombiniranje okusa i cijela ta interaktivna atmosfera čine Leon pravim gastro doživljajem. Već odbrojavam dane do ponovnog doživljaja tog autentičnog i zabavnog iskustva!

  • Budžet (glavna jela): glavna jela kreću se između 8,90 te 88 eura.
  • Radno vrijeme: od ponedjeljka do nedjeljke od 11:00 do 23:00
  • Adresa: Donje Svetice 40

Marija Mazalin (@marijamazalin) preporučuje:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Mazalin (@marijamazalin)

Tori

U Toriju jedem barem jednom mjesečno jer su mi njihove kombinacije okusa i tekstura nepobjedive. Za onoga tko voli azijski street food – ovo je nezaobilazno mjesto. Meni je kratak i jednostavan, a moj najveći favorit je Korean fried chicken, dok bih za predjelo preporučila Gyoza Thai. Najedem se samo od glavnog jela, ali ako ste u grupi ili jako gladni – uzmite više stvari s menija jer se isplati probati. Iako imaju lokal i u Trnju, ja obično jedem u Španskom. Lokal je malen i vibrantan, intiman, s malom terasicom, a kuhinja je otvorena tako da se može vidjeti kako jela nastaju.

  • Budžet (glavna jela): ramen između 14,50 i 15 eura, rice bowls i noodles između 13 i 14,50 eura
  • Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote od 12:00 do 22:00
  • Adresa: Trg Ivana Kukuljevića 5, Zelinska ulica 7

Stari kotač

Stari kotač moj je prvi i jedini izbor kada je roštilj u pitanju. Ima posebnu atmosferu jer je tradicionalno uređen, a gosti su raznoliki i svih generacija. Oni u odijelima i u trenirkama, zaljubljeni parovi, kao i obitelji s djecom, svi okupljeni oko najboljeg roštilja u gradu. Najveća preporuka ide šarenoj pljeskavici, a odmah iza nje su ćevapi sa sirom i kobasice. Pole krumpira odlične su kao prilog, kao i lepinje, koje se dobiju uz svako jelo. Imaju restoran u Prečkom i u centru, i oba imaju konzistentna jela bez razlike.

  • Budžet (glavna jela): 1,39 eura komad ćevapa, porcije jela s roštilja između 7,80 i 28,50 eura
  • Radno vrijeme: od ponedjeljka do nedjelje od 10:00 do 22:00
  • Adresa: Petrovaradinska 20, Medulićeva 6

Foto: Dinko Šimunović, Instagram