Kao i mnogi portali, i mi vam redovito donosimo brojne travel vodiče, posebice u sezoni kad znamo da većina želi smisleno iskoristiti godišnji odmor – istražujući kutke do kojih tijekom godine ne stižemo zbog klasičnog radnog ritma

No, osim uobičajenih vodiča i razglašenih lokacija, zanimala su nas i mjesta iz perspektive lokalnih ljudi. Oni znaju gdje stvarno sjesti uz najljepše vizure grada ili otoka, što pojesti kad se maknete od najprometnijih ulica i koja su to skrivena mjesta koja vrijede više od turističkih atrakcija.

Nakon Korčule i Brača, donosimo vam priču o posebnim mjestima na Hvaru. O njima nam je ispričala Katarina Moškatelo – spikerica, moderatorica i prepoznatljiv glas s brojnih radijskih i televizijskih ekrana. Vodila je vlastiti podcast, pripremala autorsku predstavu, djeluje i kao host na brojnim događanjima, a nas je provela svojim rodnim Hvarom.

Koji restoran ili konoba nudi prava domaća jela – gdje se jede “kao doma”?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Konoba Kokot 🐓 (@konobakokot)

Otočani moraju jesti doma kad su na otoku. Nepisano pravilo, sramota je da susjedi vide da jedeš vani, a doma je skuhano da lipše ne može!:) Ipak, omakne se i neki izlet nosom u dobru autohtonu teću, makar kad vodimo došljake van vlastite terase. Konoba Kokot u Dolu Svetog Ante moj je prvi izbor, delicija do delicije, ali rezervirajte na vrijeme. Uz njih, tu su i Humac na Humcu, Stori Komin u Molo Groblju, Zbondini u Velo Groblju i Konoba Vrisnik. Nigdje ne možete pogriješiti.

Koje je mjesto na otoku svim lokalcima posebno drago?

Hmm, teško da je i jedna lokacija baš svima jednako draga, a još sam manje sigurna da bi im bilo drago da ih razotkrivam. Ali rekla bih – svaka klupica u hladu gdje pirka i izmjenjuju se akteri, kao i svaka sika ili uvala koju nisu otkrili turisti. 😉

Što na otoku u tebi izazove onaj osjećaj kad “znaš da si doma”?

Kad sam lagana, kad su dani lagani, kad se ništa ne mora i kad se sve vrti oko malih, jednostavnih i predivnih spontanih momenata koje nam ritam grada često krade.

Koje je to jedno jelo koje moramo probati prije nego što odemo?

 

在 Instagram 查看这篇帖子

 

ART i ČOK (@articok_split) 分享的帖子

Hmm, hobotnicu ispod peke, artičoke s bobima i hvarske paprenjake, rekla bih. Naravno, dobra buzara ključ je svakog ljeta!

Koja je po tebi najljepša plaža ili uvala – može i neka manje poznata?

Paščuka, ali nakon legendarne vožnje kroz tunel na južnu stranu otoka. Svaka će vam se svidjeti, samo sretno s parkingom. Nikako nemojte zanemariti Prapratnu, Pokrivenik ili Stinive ako više volite, poput mene, masku, peraje i duge zarone.

Gdje popiti piće uz dobru atmosferu?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Čorni Petar (@corni.petar)

Opet Čorni Petar pored Jelse, kraj Staroga grada Vaiana, ili u SG “kod Damira” gdje ima i super zalogaja, u Hvaru – svaki zidić. 🙂

Imaš li neki mali “skriveni dragulj” koji bi preporučila – plaža, pogled, iskustvo, bilo što posebno?

Svaka lokacija do koje vodi makadam i nemate pojma što vas čeka nakon vožnje u kojoj ste fokusirani na amortizere. Moja vespica mi je spas, motor je na otoku generalno must-have ako nemate Lada Nivu.

Što je potpuno autentično za ovo mjesto – što ne smijemo propustiti osjetiti, vidjeti ili doživjeti?

Skrovitost, mir i ona potreba za istraživanjem koja probudi dijete u nama, dakle, triple efekt. Jedna od takvih godinama je bila Maslinica kod Vrboske, ali sad je tamo više od troje ljudi – ako mene pitate, pretrpano. Istražujte, vjerujte intuiciji, ćakulajte s lokalcima!

Foto: Instagram, Pexels