Kao i mnogi portali, i mi vam redovito donosimo brojne travel vodiče, posebice u sezoni kad znamo da većina želi smisleno iskoristiti godišnji odmor – istražujući kutke do kojih tijekom godine ne stižemo zbog klasičnog radnog ritma
No, osim uobičajenih vodiča i razglašenih lokacija, zanimala su nas i mjesta iz perspektive lokalnih ljudi. Oni znaju gdje stvarno sjesti uz najljepše vizure grada ili otoka, što pojesti kad se maknete od najprometnijih ulica i koja su to skrivena mjesta koja vrijede više od turističkih atrakcija.
Nakon Korčule, odlazimo do Brača, o kojem smo razgovarali s project managericom i mještankom Katijom Jelinčić Petrović.
Koji restoran ili konoba nudi prava domaća jela – gdje se jede “kao doma”?
Što se tiče domaćih jela u kojima se jede “kao doma”, imam više prijedloga;
– Konoba Gustirna, Postira, koja je smještena na samoj rivi, točnije na poznatim kogulama. Domaća spiza, obiteljska priča i super hrana. Tu uvijek jedem dagnje na buzaru ili dalmatinsku pašticadu s domaćim njokima.
– Konoba Kopačina, Donji Humac – svakako najbolje mjesto za janjetinu na bilo koji način. Jako duga tradicija, također obiteljska priča.
View this post on Instagram
– Nona Roka, konoba smještena u masliniku između Supetra i Splitske, delicije iz mora koje izgledaju kao da ih je baš nona pripremila. Povratak u djetinjstvo i onaj moment “kako je nekoć bilo”.
Koje je mjesto na otoku svim lokalcima posebno drago?
Sigurno ih ima više i teško je izdvojiti jedno, ali ja nekako imam jedno koje je najposebnije i to je Dol. Dol je smješten u unutrašnjost otoka, pripada općini Postira, a broji manje od 100 stanovnika. Nazvala bih ga “bračkom Toskanom”. Pravo starinsko mjesto gdje je vrijeme stalo. Svakako bi preporučila šetnju po dolskim kalama, kao i šetnju do crkvice Sv. Petra, koja izgleda kao iz bajke.
Ono što se obavezno, ali obavezno treba u Dolu posjetiti jest definitivno “Kaštil Gospodnetić”. Nemoguće je Kaštil opisati u par rečenica. Ambijent, hrana, pogled, osoblje uvijek ostave bez riječi.
Što na otoku u tebi izazove onaj feeling kad “znaš da si doma”?
Znam da sam doma kad se spustim na kavu na rivu ujutro te kad se osjetim onaj žamor i uvijek iste priče koji se godinama ponavljaju a nikad ne dosade; koliko se ribe ulovilo, koliko je gostiju, hoće li biti maslina i najklasičnije pitanje: “Kad si došla i kad greš ća”!
Koje je to jedno jelo koje moramo probati prije nego što odemo?
Hrapoćušu – tortu od oraha koja se pripravlja u Dolu, zaštićena nematerijalna kulturna baština. U toj torti, koja je sa svojim mirisom i okusom toliko posebna, osjetiš cijeli Brač.
Koja je po tebi najljepša plaža ili uvala – može i neka manje poznata?
Kao rođenoj “Postirki”, definitivno je to Lovrečina. Pješčana plaža kojoj se uvijek razveselim.
Volim i gotovo uvijek barem jednom odem preko ljeta u Murvicu, koja je na drugu stranu otoka. Murvica ima sitne male kamenčiće i puno hlada.
Gdje popiti piće uz dobru atmosferu – opušteno, lokalno, s dušom?
View this post on Instagram
Inkognito; Postira – bar koji je smješten u šumici iznad plaže. Tamo bih mogla sjediti sama satima, dovoljno je samo doći. Super ponuda koktela. Zalazak sunca je tamo divan.
Imaš li neki mali hidden gem koji bi preporučila – plaža, pogled, iskustvo, bilo što posebno?
Dvije divne djevojke u Selcima imaju jednu čarobnu “Butižicu”. Mjesto gdje stvaraju stvari koje na najljepši mogući način opisuju Brač. Osim unikatnih suvenira, znaju organizirati razne radionice i posebne ture za bolji doživljaj otoka, od kojih definitivno izdvajam radionicu pripreme gorespomenute torte Hrapoćušća.
View this post on Instagram
Osim “Butižice”, što u prijevodu znači mali dućan, ima još jedna autentična priča koja me jako veseli, a zove se “Bahuja”. Bahuja se nalazi u Postirima, svaku je večer na kraju rive u svojoj maloj kućici, radi divne ilustracije, posebne razglednice koji pokazuju otok na jedan poseban način. Svi proizvodi su autentični. Bahuja u prijevodu znači ženska svinja, karakteristična po svojoj lijenosti.
Što je potpuno autentično za ovo mjesto – što ne smijemo propustiti osjetiti, vidjeti ili doživjeti?
Pogled s Vidove gore, kao i Zlatni rat gotovo su u svim vodičima i najčešća asocijacija za Brač. I s razlogom jer su posebni. Ali ono što je po meni divno za posjetiti jest definitivno muzej “Pustinja Blaca”. Često idem tamo i svaki put se iznova divim pričama koje lokalni vodič priča. Do Blaca se ne može doći autom, potrebno je pješačiti 30-ak minuta kroz šumu.
I za kraju, mjesto gdje nikad ne mogu izabrati jedan suvenir i mjesto kojem se posebno divim i veselim – Pučišća. Mjesto bračkog kamena, mjesto s najviše klesara i mjesto gdje je kamen na svakom koraku. Obavezno posjetiti kamenoklesarsku školu, koja je kao takva jedina u svijetu. Imaju predivne organizirane ture.
Foto: Pexels, otok-brač.hr, postira.hr