
Zamislite ovo: zvuk porculanskih šalica, miris svježe pečenih štrukli, nota mentinog čaja u zraku i pogled na raskošnu terasu Oleander pod svjetlom kasnog popodneva.
Zagreb možda živi užurbanim ritmom 21. stoljeća, ali postoji jedno mjesto gdje vrijeme usporava, gdje svaka sekunda miriše na nostalgiju, profinjenost i luksuz – to je Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar.
U godini kada ova kultna dama zagrebačke elegancije obilježava svoju stotu obljetnicu, Esplanade nas poziva da zakoračimo u zlatno doba putovanja – ono doba kada su dame nosile svilene rukavice, a gospodinima je šešir bio obavezan modni dodatak. Sve to oživljava uz limitirano izdanje Popodnevnog čaja nadahnutog legendarnim Orient Expressom, putujućeg simbola luksuza i romantike.
Ovo nije samo čaj – ovo je gurmanska ekspedicija
Na etažeru koji izgleda poput male kulinarske pozornice, redaju se zalogaji koje je osmislila chefica Ana Grgić Tomić. Pariz miriše na guščju jetru i marmeladu od kruške, Venecija je začinjena pinjolima i burratom, a Zagreb vas dočekuje sa svojom vječnom kraljicom – mini zapečenom štruklom. Svaki zalogaj nosi priču, svaka tekstura evocira neko drugo desetljeće, neko drugo vrijeme, ali jedno zajedničko mjesto: Esplanade.
Putovanje se nastavlja prema Orijentu – Istanbul dolazi u obliku humusa, zatara i jogurta s mentom, a sve završava slatkim dodirima Italije i Francuske – tiramisu s jagodama i prosecco notom, macaron s limun kremom i čokoladni choux s rumom. A kada mislite da ste okusili sve, dolazi desert koji priča jezik Orijenta: kadaif, pistacije, ružina vodica, rahat lokum. San u zalogaju.
I ne brinite – nije zaboravljeno ni ono što je u čaju najvažnije: ritual. U čajniku poslužuje se odabrani čaj, uz med, limun i osmijeh osoblja koje zna da upravo gledate u trenutak koji će postati uspomena.
A uspomene? Esplanade se pobrinula i za njih. Svakom gostu poklanja stiliziranu knjižicu o povijesti hotela i razglednicu koju, ako želite, osoblje može poslati na bilo koju adresu. Jer neke uspomene treba dijeliti.
Za potpuni doživljaj tu je i čaša hrvatskog pjenušca, prosecco ili, ako ste raspoloženi za raskoš, Dom Pérignon. A ako ste više koktel-tip, pripremite se za pravo otkriće: deset autorskih koktela slavnog Vjenceslava Madića, svakim gutljajem otkrivate novo desetljeće povijesti hotela, sve do današnjih dana, gdje se okusi šafrana, Hennessyja i brazilske kave pretaču u tekuću eleganciju.
U Esplanadi ništa nije slučajno. Svaki detalj – od nota u zraku, tekstura na jeziku do dekora interijera – priča jednu veliku priču. Priču o stilu koji ne prolazi. O mjestu gdje se vrijeme ne mjeri satima, već trenucima koje želimo pamtiti.
Zato, ne čekajte savršen povod. Stvorite ga. Rezervirajte stol, povedite one koji znaju uživati u tišini porculanske šalice i hrskavosti savršenog zalogaja. I otkrijte što zaista znači živjeti s profinjenošću – u Esplanadi.
Foto: Arhiva hotela Esplanade/span>>