Ovog vikenda donosimo vam savršen recept za Uskrs; tortu s bogatom kremom od pistacija po receptu domaćeg food blogera Mile Butorca, poznatijeg kao Hungry Mile. Ova preukusna torta spaja raskošnu kremu od pistacija, mirisne maline s notom tonke i mekani biskvit natopljen rumom

U nastavku prenosimo detaljan recept:

Biskvit od pistacija: (ø 24 cm)

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 80 g mljevenih pistacija
  • 3 žlice ulja
  • prstohvat soli
  • 3-4 žlice tamnog ruma (za premazivanje)

Insert od malina s tonkom:

  • 300 g malina (svježih ili zamrznutih)
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica 1 BIO limuna
  • 1 naribana tonka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 5 g želatine (2,5 listića ili 2/3 vrećice mljevene)

Krema od pistacija:

  • 500 g krem sira (Philadelphia ili mascarpone)
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 g paste od pistacija
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
  • 6 g želatine (3 listića ili 1 vrećica mljevene)
  • po želji: šećer u prahu ili med, po želji

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

Priprema:

1. Insert od malina:
Maline se zakuhaju sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom, koricom i naribanom tonkom. Kuhaju se 7-10 minuta. Smjesa se usitni štapnim mikserom i po želji procijedi. Umiješa se otopljena želatina i ulije u manji kalup (ø 18 cm) obložen folijom. Zatim se zamrzne do stvrdnjavanja.

2. Biskvit:
Jaja i šećer izrađuju se dok ne postanu pjenasti. Doda se sol, a zatim se ručno umiješaju brašno i mljevene pistacije. Na kraju se doda ulje. Smjesa se izlije u kalup (ø 24 cm) i peče 18 minuta na 170 °C. Ohladi se i premaže rumom.

3. Krema od pistacija:
Želatina se namoči u hladnu vodu. Krem sir izradi se s pastom od pistacija i vanilijom. Po potrebi se doda šećer u prahu ili med. Vrhnje se umuti u čvrsti šlag i pažljivo umiješa. Želatina se otopi, pomiješa s dijelom kreme i pomiješa s ostatkom.

4. Slaganje:
Na dno kalupa stavi se biskvit. Ulije se polovica kreme, položi se zamrznuti insert od malina, prelije se ostatkom kreme i poravna. Ostaviti hladiti najmanje šest sati, idealno preko noći.

5. Dekoracija:
Torta se pažljivo izvadi iz kalupa i ukrasi svježim malinama, nasjeckanim pistacijama i bijelom čokoladom, po želji.

Foto: Instagram/@hungry_mile