Paul McCartney ime je koje svi povezujemo s glazbenom genijalnošću, kreativnošću i nevjerojatnom karijerom koja traje već sedam desetljeća. I dok publika diljem svijeta dobro poznaje njegov bogat glazbeni opus, McCartney je uspio još jednom iznenaditi – ovoga puta kroz jedinstveno autobiografsko djelo pod nazivom “LYRICS: Moj autoportret kroz pjesme”

Impresivna knjiga, izvorno objavljena 2021. godine, sada je dostupna i u hrvatskom prijevodu, u izdanju glazbene knjižare Rockmark, kroz više od 600 stranica koje čitateljima pružaju dubok uvid u život i rad jednog od najutjecajnijih glazbenika svih vremena.

Foto: PR

Knjiga je organizirana kao kolekcija priča o pjesmama, intimnih komentara, dosad neotkrivenih anegdota i osobnih fotografija koje McCartney koristi kako bi nas proveo kroz različite faze svog života i karijere. Putovanje počinje u eri The Beatlesa, nastavlja se kroz razdoblje grupe Wings te završava njegovom dugogodišnjom solo karijerom. U svakom od tih perioda, McCartney se prisjeća ključnih trenutaka koji su oblikovali ne samo njegov glazbeni izraz već i njegov privatni život, poput odnosa s prvom suprugom Lindom McCartney ili prijateljstva i suradnje s Johnom Lennonom.

“LYRICS” otkriva fascinantne priče iza nekih od najpoznatijih McCartneyjevih pjesama, uključujući bezvremenske hitove kao što su “Yesterday”, “Let It Be” i “Hey Jude”. Tako, primjerice, saznajemo da je melodiju za “Yesterday” doslovno sanjao, nazvavši je isprva “Scrambled Eggs”, dok ga je za pjesmu “Let It Be” nadahnula vizija njegove majke u snu. McCartney se prisjeća i suradnje s Lennonom, naglašavajući kako je njihovo kreativno nadmetanje često rezultiralo njihovim najboljim pjesmama.

FOTO: PR

Ono što ovu knjigu čini jedinstvenom jesu autentični uvidi u McCartneyjev kreativni proces, koji nije samo proizvod glazbene genijalnosti već i znatiželje prema eksperimentiranju s jezikom, melodijama i instrumentima. Pjesme kao što je “Blackbird”, inspirirane borbom za građanska prava, ili “Eleanor Rigby”, promišljanje o samoći, samo su dio njegovog bogatog kataloga koji je često reflektirao društvena i politička zbivanja.

Uz glazbene uvide, McCartney kroz stihove otkriva i dublje, osobne trenutke. “Maybe I’m Amazed” dirljiva je posveta Lindi, dok pjesme poput “Dear Friend” i “Too Many People” otkrivaju emocionalnu dinamiku njegovog odnosa s Lennonom, posebno nakon raspada The Beatlesa.

Foto: PR

Osim priča o pjesmama, knjiga sadrži i više od stotinu nikad viđenih fotografija, rukopisa i osobnih suvenira, što fanovima omogućuje da dožive McCartneyja na još prisniji način. Uz svaki stih otvara se novo poglavlje, i to ne samo njegove karijere već i povijesti popularne glazbe.

Knjiga “LYRICS: Moj autoportret kroz pjesme” nezaobilazno je djelo za sve ljubitelje glazbe i umjetnosti, koje pruža dubok i autentičan uvid u misli i kreativni proces jednog od najvećih glazbenika našeg doba. Hrvatski prijevod ovog izvanrednog djela dostupan je u Rockmarku, gdje će svi obožavatelji McCartneyjevog rada moći uživati u njegovom glazbenom i životnom putovanju.