Ne postoji onaj tko može popratiti sve TikTok trendove, ali neki se ipak istaknu (ili zadrže) dulje od ostalih. Jedan od recentnijih trendova koji je izazvao lavinu oprečnih mišljenja krije se pod hashtagom #casual, a prikazuje fotografije parova uz pjesmu Chappell Roan – “Casual”! Međutim, o čemu se točno radi?

Iako bi nam ime sugeriralo da se radi o neobaveznom dejtingu, stvari su potpuno drukčije i trend zapravo prikazuje poprilično brzu tranziciju iz početnog stadija veze u ozbiljnu priču. Primjerice, jedna od kreatorica napisala je: “Evo svih casual stvari koje smo moj dečko i ja radili prije nego što smo počeli izlaziti – apsolutno ništa. Počeli smo živjeti zajedno nakon dva tjedna i udomili psa nakon mjesec dana.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helen Owen (@helenowen)

Ovo je samo jedan od primjera trenda koji zapravo nije naišao na dobra mišljenja. Naime, ako je za vjerovati napisanim anegdotama, u većini slučajeva radi se o love bombingu, odnosno pretjeranom i prebrzom pokazivanju ljubavi koje nerijetko uključuje i brzanje s važnim životnim odlukama. Psihoterapeutkinja Kamela Qirjo za PopSugar objašnjava kako je love bombing česta manipulacijska taktika koja stvara privid intenzivne povezanosti, dok je zapravo usmjerena na postizanje kontrole nad partnerom. Također, romantiziranje brzog zalijetanja bez da zapravo upoznamo novu osobu koja je ušla u naš život potencijalno dovodi do emocionalnih nejasnoća u odnosu te njegova narušavanja, a u krajnjim slučajevima, i puno ozbiljnijih problema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hailey Drew Polk (@haileypolk)

Stoga maštanje o vjenčanju ili useljenju nakon prvog spoja valja ostaviti na filmskim platnima, a u realnosti posvetiti se svakom koraku odnosa, bez preskakanja i slijepog praćenja online trendova koji, koliko god se beznačajni činili, imaju vojsku sljedbenika te mogu utjecati na odluke pojedinaca – posebice onih mlađih koji su odrasli na društvenim mrežama.

Foto: TikTok, Instagram/@shepelevich