Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle “ispod radara”, a velik su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije – u pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Novi talijanski zakon o surogat-majčinstvu izaziva kontroverzije

Nedavno usvojeni talijanski zakon koji kriminalizira traženje surogat-majčinstva u inozemstvu izazvao je val reakcija i rasprava unutar zemlje. Prema novom zakonu, parovi koji traže surogat-majčinstvo izvan granica Italije, u zemljama gdje je ova praksa legalna, mogli bi se suočiti s kaznama do dvije godine zatvora i novčanim kaznama u iznosu do milijun eura.

Zakon, koji je predstavila Carolina Varchi iz stranke “Braća Italije”, podržala je premijerka Giorgia Meloni. Ova mjera, prema riječima zakonodavaca, ima za cilj zaštititi dostojanstvo žena i surogat-majki koje, kako tvrde, često bivaju iskorištavane. Konzervativne stranke vide ovaj zakon kao način zaštite tradicionalne obitelji i veza između bioloških roditelja i njihove djece.

Međutim, kritičari smatraju da zakon nesrazmjerno pogađa istospolne parove, koji su već suočeni s brojnim ograničenjima u Italiji, gdje je i istospolni brak zabranjen. Provedba zakona izaziva brojna pitanja, poput retroaktivnosti kazni te složenih pravnih i birokratskih prepreka vezanih uz priznavanje rodnih listova izdavanih u inozemstvu.

Prosvjedi su već održani ispred talijanskog parlamenta, gdje su zastupnici oporbenih stranaka i LGBTQ+ aktivisti upozorili na diskriminatornu prirodu zakona. Unatoč oštrim kritikama, vladajuća koalicija nastavlja braniti zakon, tvrdeći da je on ključan za očuvanje temeljnih vrijednosti talijanskog društva. 

Foto: Pixabay

Prvi slučaj kolere u Libanonu izaziva zabrinutost Svjetske zdravstvene organizacije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izrazila je zabrinutost zbog prvog potvrđenog slučaja kolere u Libanonu od izbijanja aktualne krize, ističući hitnu potrebu za sprječavanjem veće epidemije. Libanonske zdravstvene vlasti potvrdile su ovaj tjedan da je zabilježen slučaj kolere usred sve većih sukoba između Izraela i Hezbolaha, iranske milicije. Kolera, zarazna bolest koja se manifestira proljevom i povraćanjem, prenosi se kontaminiranom vodom, što predstavlja ozbiljan rizik u uvjetima nedovoljne higijene i pretrpanosti.

Više od milijun ljudi u Libanonu raseljeno je uslijed izraelskih napada na Hezbolah, a mnogi od njih žive u nehumanim uvjetima u skloništima ili na otvorenom, bez pristupa čistoj vodi. Ovakvi uvjeti dodatno povećavaju rizik od izbijanja kolere, koja je posebno opasna za život male djece. Bolest se prvi put pojavila u Libanonu nakon više od 30 godina u listopadu 2022., kada je zabilježeno više od 8000 sumnjivih slučajeva, a 23 osobe su izgubile život do kraja epidemije u lipnju 2023. godine. 

WHO trenutačno provodi testiranja i analize uzoraka vode te, u suradnji s partnerskim organizacijama, nastoji osigurati dodatnu opskrbu čistom pitkom vodom i poboljšati sustave odvodnje otpadnih voda. Osim toga, u Libanon su već stigli medicinski materijali potrebni za liječenje oboljelih od kolere.

Francuska planira reciklirati radioaktivni otpad u svakodnevne proizvode: hoće li javnost pristati?

Francuska energetska tvrtka EDF razmatra inovativno rješenje za zbrinjavanje niskoradioaktivnog otpada nakon zatvaranja nuklearnih elektrana. Naime, u blizini bivše tvornice Fessenheim, EDF planira izgradnju postrojenja koje bi pretvaralo dijelove niskoradioaktivnog materijala u predmete poput vilica, posude za umake i ručke za vrata. Iako ovo zvuči zabrinjavajuće, samo će se materijali vrlo niske radioaktivnosti koristiti u proizvodnji, dok će ostali otpad biti zbrinut na sigurniji način.

Ovaj plan ima potencijal riješiti problem 500 000 tona metala tijekom 40 godina, što predstavlja veliki korak u zbrinjavanju nuklearnog otpada. Ipak, prijedlog se suočava s otporom dijela javnosti i aktivista koji tvrde da ne postoji potpuno sigurna razina izloženosti radioaktivnosti, pa čak ni kod materijala niske radioaktivnosti. Zagovornici antinuklearnih kampanja upozoravaju na potencijalne zdravstvene rizike, poput povećane šanse za razvoj raka.

Švedska, Njemačka i SAD već koriste slične tehnike recikliranja ovih materijala, no Francuska tek treba dobiti odobrenje za ovaj projekt. Javnost će imati priliku glasovati o sudbini ovog reciklažnog postrojenja do veljače 2025., što će odrediti hoće li Francuska slijediti primjer drugih zemalja.Ovaj projekt dolazi u trenutku kada se francuski zakon o zbrinjavanju nuklearnog otpada mijenja kako bi omogućio recikliranje niskoradioaktivnog otpada. Promjene u zakonodavstvu omogućile su reciklažu takvih materijala, no još uvijek postoji određena zabrinutost oko sigurnosnih standarda. Hoće li Francuska uspjeti uvjeriti javnost da je ovaj korak siguran i održiv, ostaje za vidjeti.

Foto: Pexels

Taylor Swift najavila prvu knjigu i novu verziju albuma “Tortured Poets Department”

Taylor Swift je nedavno objavila planove za završetak svoje Eras turneje, otkrivši da će u tom okviru objaviti svoju prvu knjigu koja će sadržavati više od 500 fotografija. Glazbenica će tako obožavateljima omogućiti da dožive ključne trenutke iz njezine prošlosti kroz vizualne prikaze. Fotografije će obuhvatiti različite faze njezinog razvoja kao umjetnice, od ranih dana do trenutne pozicije na vrhu glazbene industrije.

Osim knjige, Swift planira objaviti novu verziju svog albuma “Tortured Poets Department” na vinilu i CD-u. Očekuje se da će knjiga i nova verzija albuma biti dostupni u prodaji u bliskoj budućnosti.

Foto: Profimedia.hr

Prestižna revija Victoria’s Secret vratila se nakon duge pauze

Brend Victoria’s Secret vratio se nakon šest godina pauze; preciznije, ovo je prva revija nakon 2019., kad su rukovoditelji brenda Victoria’s Secret najavili otkazivanje revije.

U to se vrijeme modna industrija suočavala s negativnim reakcijama usred pokreta pozitivnosti tijela, prava transrodnih osoba i Me Too, koji su modeling vidjeli kao ključnu industriju za promjenu. Nakon šest godina pauze, povratak brenda Victoria’s Secret dočekan je s oklijevanjem, a jedno od ključnih obećanja povratka bilo je promicanje inkluzivnosti. I doista, vidjeli smo plus-size i transrodne modele kako šetaju pistom, što je značajan iskorak za brend koji je godinama bio meta kritika zbog nametanja nerealnih standarda ljepote. No mnogi su se složili da se sve svodi samo na površno “popunjavanje” kućica inkluzivnosti.

Tko je novi kreativni direktor Alberte Ferretti

Alberta Ferretti imenovala je Lorenza Serafinija, dizajnera Philosophyja, za novog kreativnog direktora. Serafini se pridružio matičnoj tvrtki Aeffe 2014. u sklopu plana ponovnog pokretanja Philosophyja, brenda poznatog po laganoj, senzualnoj ženstvenosti koji je Ferretti osnovao 1984. 

Sada nasljeđuje Ferretti u njezinom istoimenom brendu nakon što je kultna dizajnerica i poduzetnica objavila da se povlači sa mjesta kreativne direktorice prošlog mjeseca. Ferretti će nastaviti obnašati svoju ulogu potpredsjednice Aeffea.

Kao dio poteza, Aeffe će uklopiti Philosophy u brend Alberta Ferretti od sezone jesen-zima 2025. “s ciljem jačanja privlačnosti brenda i pozicioniranja za budućnost”, stoji u priopćenju tvrtke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberta Ferretti (@albertaferretti)

La Niña mogla bi donijeti snježne uvjete u Europu

Stručnjaci upozoravaju na mogućnost pojave klimatskog fenomena La Niña, koji bi mogao značajno utjecati na vremenske uvjete u Europi tijekom predstojeće zime. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) potvrdila je 60 posto šanse za razvoj ovog događaja, koji se očekuje da će trajati do ožujka 2025. godine. La Niña se javlja kad temperatura površine mora u središnjem i istočnom Tihom oceanu padne ispod prosječne razine, što ima suprotne učinke od toplog El Niña.

Prema ranijim prognozama Svjetske meteorološke organizacije, očekuje se da će La Niña donijeti hladnije i vlažnije vremenske uvjete, posebno u zapadnu Europu. Stručnjaci predviđaju da će se temperature u kontinentalnom dijelu Europe smanjivati tijekom studenoga i prosinca, a La Niña bi mogla donijeti i češće snježne oborine u Alpama. Ove oborine bi mogle biti značajno veće nego u prethodnim godinama, što bi moglo olakšati situaciju u skijaškim odmaralištima koja su se suočavala s problemima nedostatka snijega.

Međutim, utjecaji La Niñe na Europu mogu varirati, ovisno o lokalnim vremenskim obrascima. To znači da su precizne prognoze teških snježnih uvjeta ili blage zime teške za napraviti. No, s obzirom na aktualne podatke, mnogi meteorolozi vjeruju da će fenomen donijeti značajne promjene u vremenskim prilikama. Za neke regije, posebno one koje ovise o snijegu, kao što su alpske destinacije, La Niña može biti dobrodošla pojava koja donosi neophodne uvjete za skijanje i zimsku turističku sezonu. S obzirom na prethodne godine, kada su se mnogi skijaški centri morali zatvoriti zbog nedostatka snijega, povratak obilnijih snježnih padalina može značiti revitalizaciju zimskog turizma u Europi.