Svemirko, jedan od najprepoznatljivijih bendova na regionalnoj indie sceni, ponovno osvaja publiku svojim zaraznim retro-pop zvukom i emotivnim tekstovima

Njihov specifičan stil, koji spaja nostalgiju 80-ih s modernom produkcijom, osigurao im je vjernu bazu fanova, a koncerti su im poznati po energičnoj atmosferi i intimnoj povezanosti s publikom. Ovog petka (18. listopada) nastupaju u zagrebačkom Boogaloou, uskoro izlaze i nove pjesme, a nama je to bilo i više nego dovoljno da uhvatimo Marka Vukovića, mastermind benda, s kojim smo porazgovarali o glazbenim planovima, inspiraciji iza novih materijala te što publika može očekivati na njihovom sljedećem nastupu.

Veliki koncert u Boogaloou je pred vratima, i to prvi samostalni u Zagrebu nakon tri godine odnosno nakon rasprodane Tvornice u listopadu 2021. Kako se pripremate za nastup i što publika može očekivati od ovog koncerta?

Za nastup se pripremamo intenzivnim izvježbavanjem novih i starih pjesama, tražeći njihov idealan poredak u nastupu (ne postoji) te vizualnim aspektom koncerta. Publika može očekivati točno ono po što je došla na jedan Svemirkov koncert, uz naravno koji neočekivani preokret.

Osim koncerta, novost je i da ste potpisali za Universal Music, a upravo je izašla i nova pjesma “Po tijelu”. Možete li nam reći nešto više o njenom stvaranju? Koja je priča iza nje?

Radi se o dosta nabrijanoj elektronskoj stvari koja je, naravno, izvedena i inspirirana retro-pop shemom. Nastala je kao reakcija na jednu dosta ludu noć i dosta žedno jutro.

Kako nova pjesma odražava razvoj vašeg zvuka i u kojem smjeru idete u budućnosti? Je li nova pjesma najava novog albuma ili EP-a? Možemo li očekivati još noviteta uskoro?

Nova pjesma možda je pokazatelj jednog od smjerova u kojem Svemirko ide, no nije jedini. U izradi imamo nekoliko dobrih starih pjesama gdje su električna gitara i akustični bubnjevi u prvom planu, tako da publika može očekivati miks žanrova na nekom budućem izdanju.

Iza vas su ljetni festivalski nastupi. Što vam je najviše ostalo u pamćenju od minulog ljeta?

Paklena vrućina, putovanje po središnjoj Srbiji s uključenim grijanjem u kombiju koji se pregrijava i, naravno, budne noći nakon svirki gdje prospituješ svoju egzistenciju jer si popio previše energetskih pića.

Svaki koncert ima neku posebnu energiju, a vjerujemo da će na ovome biti itekako užarena atmosfera s obzirom na to da se zagrebačka ekipa zaželjela Svemirka. Kakva je vaša povezanost s publikom u Zagrebu i kako ona utječe na vaše nastupe?

Najteže je uvijek nastupati u svom gradu i pred ljudima koje poznaješ. To te natjera da budeš dodatno oprezan oko svega vezanog za sâm koncert. Moguće je da zbog toga ispadnu bolji nastupi. Bilo kako bilo, publika u Zagrebu je nama uvijek bila odlična.

Kako se osjećate kad svirate u većim klubovima poput Boogalooa u odnosu na intimnije koncerte? 

Intimniji koncerti su jednostavniji, zahtijevaju manje pripreme i nose manji rizik. Ipak, taj osjećaj kad se popneš na binu i dočeka te preko tisuću ljudi sa svom svojom energijom nešto je što se puno dulje pamti.

Planirate li na ovom koncertu izvoditi pjesme koje publika dosad nije imala prilike čuti uživo? Možemo li očekivati i neke goste na pozornici?

Definitivno. “Po tijelu” nismo nikad izveli uživo, a bio bi red kako je to novi singl. Bit će tu još pjesama, no nećemo ništa odavati prerano, kao i za potencijalne goste na koncertu.

Tri objavljena albuma su iza vas, “Vanilija” iz 2017., “Tunguzija” iz 2018. i “Skalamerija” iz 2020. Kako izgleda vaš kreativni proces? Kako odlučujete koje pjesme će biti objavljene?

Pjesme se stalno osmišljavaju. Ako je neka dionica dovoljno dobra, na njoj se dalje radi i pokušava spojiti u postojeću pjesmu ili od nje napraviti novu. Neke pjesme zažive, dovrše se i budu objavljene, a neke ostanu zaboravljene.

Vaša glazba često kombinira različite stilove. Kako postižete taj balans između eksperimentiranja i zadržavanja prepoznatljivog zvuka?

Skroz je prirodno da se bend razvija te time mijenja svoj zvuk. Nekad pogledaš unazad i shvatiš da ne prepoznaješ osobu koja si bio prije, no kad imaš više ljudi, postaje jednostavnije postizati taj balans novoga i staroga.

Što vas najviše motivira na to da nastavite stvarati i raditi na novoj glazbi?

Cijeli životi nam se vrte oko glazbe i stvaranja glazbe, tako da je nama to nešto skroz prirodno i ne možemo se zamisliti bez toga.

Ima li nekih posebnih planova za ostatak godine osim ovog koncerta u Boogaloou?

Da, imamo dogovorenu mini turu samostalnih koncerata. Nakon Boogalooa, čekaju nas Beograd 1. 11., Novi Sad 2. 11., Niš 15. 11. i Skopje 16. 11. Pripremamo i koncerte u 12. mjesecu, no o tome ćete saznati nešto kasnije.

Kako vidite razvoj glazbene scene u regiji i kako se Svemirko uklapa u nju?

Scena se dosta promijenila otkako smo objavili posljednji album 2020. Nekima nabolje, nekima nagore. Položaj Svemirka će se najbolje vidjeti nakon nekoliko izbačenih singlova, no radimo što volimo, sviramo što nam se svira i sve ostalo se nekako posloži.