Ove godine popratni programi Zagrebačkog filmskog festivala (ZFF) pokazuju zavidan standard, koji s lakoćom parira glavnoj konkurenciji 

Proširenje programa PLUS filmovima koji se na inventivan i odvažan način bave temama odrastanja predstavlja logičan nastavak dugogodišnjeg fokusa na autore u usponu, posebno osmišljen kako bi privukao mlađu publiku.

U okviru nagrade Mladog žirija, sastavljenog od filmofila u dobi od 16 do 21 godine konkuriraju naslovi iz programa PLUS te odabrani filmovi iz glavnog programa dugometražnih filmova. Među njima je “Toksično” redateljice Saule Bliuvaite, dobitnice Zlatnog leoparda za najbolji film na Filmskom festivalu u Locarnu. Ovaj film otvara prozor u bespoštedni svijet manekenstva i modnih pista kroz perspektivu dviju tinejdžerica.

“Toksično”

Dugometražni prvijenac redateljice Indije Donaldson, “Dobro dijete”, premijerno prikazan na Sundanceu, nudi duhovit, prizeman i duboko suosjećajan prikaz prijelomnog trenutka u odnosu roditelja i djeteta. S druge strane, japanska distopijska drama “Hepiend” redatelja Nea Sora, sina slavnog skladatelja Ryuichija Sakamota, istražuje tvrdoglavo inzistiranje mladih da sanjaju o boljoj budućnosti, a premijerno je prikazana na Venecijanskom filmskom festivalu.

“Dobro dijete”

U natjecanju za nagradu Mladog žirija nalazi se i “Julie je odlučila šutjeti”, napeta studija karaktera belgijskog redatelja Leonarda van Dijla. U ovom filmu, talentirana tenisačica suočava se s osobnim skandalom vezanim uz svog trenera, na koji odlučuje reagirati – šutnjom. Film je premijerno prikazan u canneskom Tjednu kritike, nominiran za ovogodišnju Nagradu publike LUX, a predstavlja i belgijskog kandidata za Oscara.

“Julie je odlučila šutjeti”

Dok program PLUS ulazi u zrelu, adolescentsku fazu, program Velikih 5 ni ove godine neće iznevjeriti očekivanja zagrebačke publike, koja je naviknuta na izbor europskih hitova iz pet najvećih kinematografija. Ove godine, hrvatsku premijeru na festivalu ima dugoiščekivani novi film slavnog francuskog redatelja Jacquesa Audiarda, “Emilia Pérez”, u kojem glavne uloge igraju Zoe Saldaña, Selena Gomez i Karla Sofía Gascón. Ovaj mjuzikl, koji spaja razne žanrove – krimić, komediju i dirljivu dramu trans osnaživanja – smješten je u okruženje meksičkih narkokartela i jedini je film s ovogodišnjeg Cannesa koji je osvojio dvije nagrade: posebnu nagradu žirija za režiju i nagradu za najbolju glumicu za kompletni ženski ansambl.

“Emilia Perez”

Talijanski predstavnik u programu, “Diva Futura” Giulije Louise Steigerwalt, vraća nas u 80-e i 90-e, istražujući rađanje talijanske porno industrije kroz priče pionirskih ikona poput Ciccioline i Moane Pozzi. Kombinirajući komediju i tragediju, film nudi uvid u ovo kontroverzno razdoblje. “Diva Futura” premijerno je prikazana u glavnom natjecanju Venecijanskog filmskog festivala, a jednu od glavnih uloga igra i hrvatska glumica Tesa Litvan, poznata po ulogama u “Nosila je rubac črleni” i “Dnevnik Diane Budisavljević”.