S radom je započela prva javnozdravstvena virtualna antistres ambulanta u Hrvatskoj, koja će putem videoplatforme na Healthnet mreži pružati grupne psihoterapijske tretmane. Ova inovativna digitalna ambulanta osmišljena je kako bi omogućila sigurnu i učinkovitu komunikaciju između pacijenata i liječnika, posebno u kontekstu psihijatrijske skrbi 

Nova digitalna platforma, razvijana više od godinu i pol dana, prilagođena je specifičnim potrebama psihijatrijske skrbi. Pacijenti će u terapijama sudjelovati iz udobnosti vlastitih domova, no neće imati slobodan pristup ambulanti. Link za prijavu u virtualnu čekaonicu dobit će iz bolnice putem e-maila, nakon što fizički posjete Kliniku za psihijatriju na Vrapču i potpišu pristanak za sudjelovanje u virtualnim terapijama.

Osim toga, virtualna ambulanta imat će i čekaonicu, što znači da će liječnici moći izbaciti pacijente koji narušavaju terapijske sesije. Grupni terapeut fizički će se nalaziti u Vrapču, dok će pacijenti sudjelovati na daljinu, pri čemu im neće biti omogućena kontrola nad kamerom i mikrofonom, osiguravajući tako visoku razinu discipline i privatnosti tijekom seansi.

Za razliku od alata poput Zooma ili Teamsa, ova platforma zahtijevat će punu identifikaciju pacijenata, što dodatno doprinosi sigurnosti komunikacije i zaštiti osobnih podataka. U početku će ambulanta biti usmjerena isključivo na psihijatriju i psihoterapiju, no planira se proširenje i na druge medicinske specijalizacije poput endokrinologije i opće medicine.

Vrijedi pohvaliti ovu novinu u hrvatskom zdravstvu, posebice jer se ovim načinom povećava dostupnost zdravstvene skrbi, osobito u udaljenim i ruralnim područjima, gdje je često izazov osigurati kontinuirani pristup medicinskoj pomoći, no pitanje koje se postavlja jest – hoće li ova prva javnozdravstvena virtualna ambulanta doista uspješno funkcionirati? Hoće li digitalni model komunikacije i terapije biti dovoljno učinkovit i pristupačan za pacijente diljem Hrvatske? Iako se platforma čini obećavajućom, ostaje za vidjeti kako će se virtualna terapija pokazati u praksi te hoće li uspjeti zadovoljiti sve zahtjeve moderne zdravstvene skrbi.

Ovo je svakako velik korak naprijed za telemedicinu u Hrvatskoj, a nadamo se da će virtualna ambulanta postati novi standard u pružanju zdravstvenih usluga na daljinu, donoseći prijeko potrebnu podršku svima kojima je potrebna.