Bundeva je jedna od omiljenih namirnica koju obožavamo koristiti na razne načine tijekom jeseni, stoga – zašto je ne bismo iskoristili i za pripremu ukusnog kruha?

Naime, osim što je zanimljivog okusa, kruh od bundeve zdraviji je od uobičajenih varijanti, pa ako već ovu subotu želite začiniti nešto zanimljivijim odabirom, u nastavku donosimo recept!

Sastojci:

  • 300 g pirea od bundeve
  • 250 g glatkog brašna ili brašna od pira
  • 100 g smeđeg šećera ili agavinog sirupa
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1/2 čajne žličice đumbira u prahu
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 100 ml biljnog ulja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g mljevenih oraha (po želji)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jessie Mosley (@jessiebakestreats)

Priprema:

  1. Ako nemate gotov pire od bundeve, pripremite ga tako što ćete bundevu oguliti, narezati na komadiće i ispeći u pećnici na 180 °C dok ne omekša (oko 25-30 minuta). Zatim je izmiksajte u pire.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir i prstohvat soli, a u drugoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer, ulje, pire od bundeve i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu.
  3.  Postupno dodajte suhe sastojke u mokre, lagano miješajući dok se sve dobro ne spoji te na kraju možete dodati i mljevene orahe  želite li dodatnu teksturu i okus.
  4. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za kruh prethodno obložen papirom za pečenje ili lagano nauljen te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 50-60 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu kruha ne izađe čista.
  5. Nakon što je kruh pečen, ostavite ga da se ohladi u kalupu 10-ak minuta, a zatim ga izvadite i pustite da se potpuno ohladi.

Foto: Instagram, Pexels