Tajna zdrave i bujne kose dolazi iz tanjura? Iako na prvu zvuči neobično, baš kao što postoje namirnice za bolji ten kože, tako postoje i namirnice čija konzumacija doprinosi bujnijoj kosi!

Uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima ključna je za rast kose jer kosa treba vitamine, minerale i proteine kako bi bila zdrava i jaka. Stoga, zanima li vas o kojim je namirnicama riječ, čitajte dalje!

Jaja

Jaja su prava riznica proteina i biotina, dvije esencijalne tvari za rast kose. Naime, kosa je građena od keratina, proteina koji se obnavlja zahvaljujući odgovarajućem unosu proteina, dok biotin pomaže jačanju kose i sprječava njezino lomljenje. Stoga, konzumacija jaja uvelike doprinosi boljem zdravlju i bujnijoj kosi.

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje vlasišta jer pomažu održavanju hidratacije, smanjuju upale i poboljšavaju cirkulaciju, a sve to su čimbenici koji pospješuju rast kose. Osim toga, losos je bogat i vitaminom D koji također doprinosi zdravlju folikula i jačanju kose.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARA 🌓 LAFONTAN (@maralafontan)

Špinat

Špinat je prepun željeza, vitamina A i C te folne kiseline – tvari koje pomažu u jačanju kose i sprječavanju prekomjernog ispadanja. Isto tako, željezo je važno za prijenos kisika do folikula jer je njegov nedostatak često povezan s gubitkom kose, dok vitamin A potiče proizvodnju prirodnog ulja sebuma čija je zadaća vlaženje vlasišta.

Slatki krumpir

Slatki krumpir bogat je beta-karotenom koje tijelo pretvara u vitamin A, a vitamin A ključan je za poticanje proizvodnje sebuma i zdravlje stanica vlasišta. Uz to, vitamin A ubrzava rast kose i pomaže spriječiti lomljenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi)

Grčki jogurt

Grčki jogurt bogat je proteinima i vitaminom B, osobito vitaminom B5  koji poboljšava zdravlje vlasišta, potiče cirkulaciju i stimulira rast kose. Proteini iz jogurta jačaju samu strukturu vlasi, dok vitamini pomažu u popravljanju oštećenja i sprječavanju lomljenja.

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E koji je od velike važnosti za funkcioniranje cirkulacije u vlasištu i održavanje vlage. Također, Vitamin E pomaže u obnovi oštećene kose i ubrzava njen rast. Isto tako, zbog zdravih masti, avokado prodire u unutrašnjost kose čineći je zdravijom i otpornijom!

Foto: Instagram/@idaerikssoon