Gradsko kazalište mladih Split i Galerija Kluba Kocka, domaćin, od 10. do 12. listopada ugostit će treće izdanje Cyan Festivala Vizualne Kulture. Ovaj festival okuplja stručnjake iz različitih područja vizualne umjetnosti, uključujući grafički dizajn, tipografiju, arhitekturu, fotografiju i animaciju, pružajući jedinstvenu priliku za stjecanje novih znanja i umrežavanje

Festival organizira inicijativa Design Hub Split, koja kontinuirano radi na osnaživanju dizajnerske zajednice putem predavanja, izložbi i radionica. Ove godine, Cyan se fokusira na poticanje suradnje među profesionalcima iz različitih dizajnerskih disciplina s ciljem širenja zajednice u području vizualnih umjetnosti.

Otvorenje festivala obilježit će izložba “Home: An Art Exhibition for a Cause”, koja će se održati 10. listopada u Galeriji Kluba Kocka, povodom Svjetskog dana beskućnika. Izložba, koja se fokusira na podizanje svijesti i podršku beskućnicima, predstavit će radove umjetnika poput Dee Pavešković, Glorije Lizde, Klementine Tadin, Klare Đapić, Marcelle Zanki, Marka Borote, Mile Modića, Miljenka Dujića, Paška Jurića, Stjepana Jukića, Tine Spahije, Valentina Mindoljevića i influencerice Ulla. 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli M A R C E L L A Z A N K I (@marcellazanki)

Program festivala obuhvaća niz predavanja i radionica s renomiranim stručnjacima. Jonathan Barnbrook, poznat po svojim inovativnim radovima u tipografiji i dizajnerskom aktivizmu, podijelit će svoja iskustva i uvide o pomicanju granica vizualne komunikacije. Barnbrook je surađivao s brojnim kulturnim velikanima, uključujući Davida Bowieja, a njegov rad bio je izložen u prestižnim muzejima.

Jean François Porchez, osnivač Typofonderie i direktor tipografije u ZeCraft, kao pionir digitalne tipografije također će sudjelovati, donoseći svoje bogato iskustvo u dizajnu tipografije i promicanju talenata kroz program TypeParis.

S obzirom na to da je festival posvećen i društvenim pitanjima, norveški ratni fotograf Afshin Ismaeli donijet će svoja iskustva iz ratnih zona, skrećući pažnju na stvarnosti koje često ostaju nevidljive. Njegov rad, nagrađivan na međunarodnoj razini, ističe važnost novinarstva u osvještavanju društvenih problema.

Osim njih, festival će ugostiti i Eduarda Airesa, umjetničkog direktora Studija Eduardo Aires, koji je poznat po svom radu na vizualnom identitetu grada Porto, te Tanju Tomić, suosnivačicu tvrtke Indicate Digital GmbH, koja se specijalizirala za dizajn sučelja i informacija u javnom prijevozu.

Za ljubitelje konceptualne umjetnosti, kolektiv Numen/For Use predstavit će svoje inovativne projekte, dok će Prostorne Taktike d.o.o. pokazati kako se arhitektura i urbanizam mogu koristiti za poboljšanje kvalitete života u zajednici.

Cyan Festival pruža jedinstvenu platformu za razmjenu ideja i iskustava, potičući kreativnost i suradnju među dizajnerima. Više informacija o festivalu i prodaji ulaznica možete pronaći na službenoj web-stranici i na društvenim mrežama.