U izvještaju za 2024. godinu, koji provodi U.S. News & World Report u suradnji s Wharton School u Pennsylvaniji, analizirano je 89 zemalja iz cijelog svijeta. Na temelju ankete provedene među gotovo 17 000 ispitanika, rangirane su zemlje prema različitim kategorijama, uključujući kvalitetu života, poslovnu klimu, kulturni utjecaj i avanturizam

Prema izvješću za 2024., Švicarska je treći put zaredom, a ukupno sedmi put, proglašena najboljom zemljom na svijetu. Ovaj prestižni status rezultat je iznimne stabilnosti u političkoj i ekonomskoj sferi, visoke kvalitete života te vrhunske obrazovne infrastrukture, što ovu alpsku državu čini idealnim mjestom za život, rad i studiranje.

Stabilnost je ključna riječ kad govorimo o uspjehu Švicarske. Država zauzima drugo mjesto u svijetu po političkoj i ekonomskoj stabilnosti. Švicarska je također prepoznata po svojoj izvanrednoj kvaliteti života, zauzimajući treće mjesto globalno. S obzirom na očaravajuće krajolike, vrhunsku infrastrukturu i niske stope kriminala, zemlja nudi udobnu i inspirirajuću pozadinu za studij i osobni razvoj. Švicarska je visoko rangirana u kategorijama poput poduzetništva i otvorenosti za poslovanje, što dodatno potvrđuje njezino vodeće mjesto. 

Foto: Unsplash

Jedno od najvećih iznenađenja ovog izvještaja jest skok SAD-a na treće mjesto, što je najviša pozicija koju je ova zemlja ikad postigla. Ovaj skok SAD je doživio zahvaljujući velikim pomacima u podkategorijama poput “otvoreno za poslovanje” i “movers“. Ova pozicija rezultat je jakih performansi u inovacijama, poduzetništvu i globalnom utjecaju.

Foto: Unsplash

Izvještaj donosi još neke iznenađujuće pomake. Kina je, unatoč negativnim stavovima u drugim anketama, napredovala za četiri mjesta i sada se nalazi na 16. poziciji. S druge strane, Ukrajina je pala za 12 mjesta, što je najveći pad među analiziranim zemljama, uslijed aktualnih geopolitičkih izazova.

No izvještaj ne obuhvaća samo opću listu najboljih zemalja za život u globalu. Na primjer, Brazil predvodi rangiranje u kategoriji zemlje koja je odlična za avanturiste, dok Njemačka dominira u poduzetništvu zahvaljujući inovativnoj ekonomiji i visoko kvalificiranoj radnoj snazi. Italija, Francuska i SAD vodeći su u kulturnom utjecaju, a Ujedinjeni Arapski Emirati na prvom su mjestu u kategoriji budućeg rasta.

Foto: Unsplash

Deset najboljih zemalja za život:

  1. Švicarska
  2. Japan
  3. Sjedinjene Američke Države
  4. Kanada
  5. Australija
  6. Švedska
  7. Njemačka
  8. Ujedinjeno Kraljevstvo
  9. Novi Zeland
  10. Danska

Najbolje zemlje za poduzetništvo:

  1. Njemačka
  2. Sjedinjene Američke Države
  3. Japan
  4. Ujedinjeno Kraljevstvo
  5. Švicarska

Najbolje zemlje za kulturni utjecaj:

  1. Italija
  2. Francuska
  3. Sjedinjene Američke Države
  4. Španjolska
  5. Japan

Najbolje zemlje za avanturiste:

  1. Brazil
  2. Italija
  3. Grčka
  4. Španjolska
  5. Tajland