Vjerujemo da ste već čuli da je ono što radimo prije i poslije treninga jednako važno kao i sam trening, stoga – ovog puta fokusirat ćemo se na istezanje nakon treninga. Naime, upravo se kvalitetno istezanje, kada ste završili s tjelovježbom, često preskače ili odradi samo da se odradi, a zapravo se rado o vrlo važnom dijelu procesa.

Pravilno istezanje nakon treninga prije svega preventivno djeluje na potencijalne ozljede te pomaže u oporavku mišića, a osim toga, donosi niz benefita za cjelokupno zdravlje i funkcionalnost tijela.

Opuštanje mišića

Tijekom treninga, mišići se skraćuju i naprežu, što često dovodi do osjećaja ukočenosti ili bolova. Uprvo zato, istezanje nakon treninga pomaže u opuštanju napetih mišića, vraćajući im fleksibilnost i elastičnost, a to je posebno važno za one koji se bave intenzivnim i težinskim treninzima.

Bolja fleksibilnost

Redovite vježbe istezanja povećavaju fleksibilnost, što je ključno za održavanje širokog opsega pokreta u zglobovima. Isto tako, bolja fleksibilnost ne samo da pomaže u smanjenju rizika od ozljeda već poboljšava i samu izvedbu tijekom treninga jer fleksibilni mišići omogućuju veći raspon pokreta.

Prevencija ozljeda

Kao što smo naveli, istezanje nakon treninga pomaže tijelu da se postupno ohladi, što je važno za sprječavanje grčeva i ozljeda. Naime, kad mišići ostanu napeti nakon treninga, veći je rizik od istegnuća, uganuća i drugih ozljeda.

Brži oporavak

Istezanjem se poboljšava cirkulacija krvi prema mišićima, što ubrzava proces oporavka jer povećan protok krvi donosi više kisika i hranjivih tvari do mišićnih stanica pomažući im da se brže regeneriraju. Osim što smanjuje napetost, istezanje također pomaže u uklanjanju otpadnih tvari poput mliječne kiseline, što dodatno smanjuje rizik od upala i bolova nakon treninga.

Ublažavanje napetosti

Osim fizičkih prednosti, istezanje ima značajan pozitivan učinak i na mentalno zdravlje. Pomaže u smanjenju stresa i napetosti jer omogućuje opuštanje tijela i uma nakon treninga, smiruje puls te potiče osjećaj smirenosti.

Foto: Instagram/@lottiemurphy_