Ako ste ikada maštali o tome da pobjegnete od gradske vreve, buke automobila i beskonačnih gužvi, domaći otoci na kojima nije dozvoljeno voziti automobile idealan su odabir. Naime, iako su većini godišnji odmori završili, vjerujemo da ima i onih koji su slobodne dane čuvali za postsezonu, a u tom kontaktu, u nastavku otkrijte koji su to hrvatski otoci savršeni za uživanje u sinergiji s prirodom i maksimalni odmor.

Silba

Silba je poznata “otok ljubavi”, a razlog tome leži u mirnom i romantičnom okruženju, prije svega – bez automobila. Na ovom otoku zaboravite na buku motora i umjesto toga uživajte u šetnji uskim uličicama koje vode do prekrasnih plaža i kristalno čistom moru. Jedini dozvoljeni prijevoz su bicikli i električna vozila poput romobila, stoga želite li istražiti cijeli otok, ovo su neke od opcija kojima možete olakšati dolazak iz jednog mjesta u drugo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hrvatska obala🌐 (@croatia.coast)

Susak

Susak je otok jedinstven po svojoj pješčanoj podlozi i tradiciji izrade narodnih nošnji. Smješten zapadno od Lošinja, otok nema cesta, pa su automobili potpuno nepotrebni. Umjesto toga, možete se kretati pješice ili biciklom, istražujući zlatne pješčane plaže i slikovita sela.

Zlarin

Zlarin je otok poznat po dugoj tradiciji izrade nakita od koralja te je savršen izbor za one koji žele doživjeti autentični otočki život. Naime, ovaj mali otok u blizini Šibenika poznat je po bogatoj vegetaciji, čistom moru i naravno – po tome što na njemu nema automobila. Cijeli otok možete obići pješice, istražujući skrivene uvale i uživajući u tišini koju će vas opustiti i pripremiti za sve nadolazeće obaveze.

Prvić

Prvić je dio šibenskog arhipelaga te je još jedan biser bez automobila. Ovaj mali otok ponosi se bogatom poviješću, autentičnim kamenim kućama i poljima lavande koja mu daju poseban šarm. Isto tako, otok je idealan za one koji žele pobjeći od stresa i relaksirati se u netaknutoj prirodi.

Lopud

Lopud, dio Elafitskih otoka blizu Dubrovnika, prava je mala oaza bez automobila. Otok se ističe prekrasnim plažama i bujnom vegetacijom, ali i interesantnim povijesnim znamenitostima. Stoga, savršena je destinacija za sve one koji žele istražiti prirodne ljepote i kulturne znamenitosti, a da pritom izbjeći gužvu i buku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iryna Tkachenko (@irina19t)

Foto: Unsplash, Instagram