Za Osijek se često može čuti da je glavni grad Slavonije, a oduševit će vas spojem povijesti, kulture i prirodnih ljepota koje se nalaze u neposrednoj blizini. Stoga, iako možda većini nije prva ideja kad se razmišlja o odlasku na vikend-izlet, sigurni smo da će vam naše preporuke promijeniti mišljenje.

Po dolasku u Osijek, preporučujemo smještaj u samom centru grada kako bi vam sve atrakcije bile praktične za obilaženje pješice pa u tom kontekstu, već prvog dana prošetajte do katedrale sv. Petra i Pavla – jedne od najvećih crkava u Hrvatskoj poznatoj po impozantnoj neogotičkoj arhitekturi. Također, katedralu svakako posjetite i iznutra, a usput vam je i Trg Ante Starčevića, odnosno glavni gradski trg na kojem možete uživati u kavi s pogledom na predivnu katedralu i centar grada.

Nezaobilazna stanica u gradu je i poznata osječka Tvrđa. Naime, Tvrđa je jedna od najvećih vojnih utvrda srednje Europe, a osim zanimljive povijesti, nudi i brojne kafiće, restorane ili galerije. Zatim svakako posjetite i Muzej Slavonije, smješten u Tvrđi, gdje možete saznati više o povijesti regije i kulturnom nasljeđu, a nakon razgledavanja, uputite se prema Dravskoj promenadi – popularnoj šetnici uz rijeku Dravu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Osijek (@visitosijek)

Što se tiče ručka ili večera, posjetite neke od restorana koji nude tradicionalna slavonska jela, poput restorana Kod Ruže gdje možete uživati u lokalnim specijalitetima i domaćim vinima, a popularni su i restorani Corner s ponudom ribljih i mesnih jela, Zimska luka koji se nalazi odmah uz rijeku Dravu ili Lipov hlad koji također nudi raznovrstan meni.

Vremena u svom vikend-putovanju svako odvojite i za posjet Kopiki, popularnoj osječkoj plaži na Dravi gdje se ujedno možete i osvježiti ili pak pojesti doručak, a nakon laganog jutra, krenite putem Parka prirode Kopački rit – jednog od najvažnijih močvarnih rezervata u Europi s više od 300 vrsta ptica, uključujući rijetke vrste poput orla štekavca i crne rode. Najbolji način za doživjeti ovaj park prirode jest vožnja brodom kroz mrežu kanala i jezera, a osim toga, park nudi pješačke i biciklističke staze koje vode kroz bujnu vegetaciju, kao i nekoliko vidikovaca i promatračnica za panoramski pogled na močvaru. Također, u Centru za posjetitelje dostupne su detaljne informacije o ekosustavu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Osijek (@visitosijek)

Nakon razgledavanja parka, vrijeme je za večeru, a mi predlažemo tri sjajna mjesta koja se nalaze malo izvan grada. Prva preporuka je restoran Čingi Lingi čarda koji se nalazi u Bilju, a nudi pregršt jela napravljenih od namirnica lokalnih proizvođača. Također, dostupna su i jela za vegetarijance i vegane. Sljedeća preporuka je restoran Citadela u Vardaracu koji također nudi razna jela, a kao favoriti ističu se fiš paprikaš i razna jela s divljači. Posljednja preporuka je Crna svinja, mnogima omiljena slavonska gastro stanica koja se nalazi u Čepinu, a na meniju ima zanimljive kombinacije tradicionalnih slavonskih jela s modernim recepturama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restoran Crna svinja (@crna_svinja)

Foto: Unsplash, Instagram