Iako malo što obožavamo kao ljeto, najtopliji period godine nerijetko je izazovan za održavanje kože. Naime, izloženost suncu i soli, ali i modifikacija rutine može rezultirati raznim nuspojavama, a perutanje je jedna od najčešćih te, osim na licu, može se javiti i na ostatku tijela.

Međutim, postoje načini kako maksimalno doskočiti problemu perutavosti kože i tijekom ljetnih mjeseci zadržati svilenkastu i baršunastu, a prije svega zdravu kožu!

Hidracija

Jedan od ključnih koraka u borbi protiv perutave kože jest održavanje odgovarajuće razine hidracije. To znači da je potrebno koristiti hidratantne kreme ili losione koje sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline, ureje ili aloje. Primjerice, urea je posebno korisna jer navlači vlagu u kožu i pomaže u eksfolijaciji odumrlih stanica, dok hijaluronska kiselina može zadržati veliku količinu vode te pomaže koži da ostane nahranjena tijekom dužeg perioda. Isto tako, aloja je poželjan sastojak zbog svojih umirujućih i ljekovitih svojstava koji, osim hidracije, smiruju iritacije i upale.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules)

Nježno čišćenje

Ljeti je potrebno izbjegavati nešto agresivnije sastojke u kremama, sapunima, losionima i slično jer mogu dodatno isušiti kožu i loše reagirati u kontaktu sa suncem. Stoga, okrenite se proizvodima koji imaju blaga, umirujuća svojstva, a mi predlažemo da to budu čistači na bazi vode.

Odgovarajuća zaštita od sunca

UV zrake mogu oštetiti kožu i uzrokovati ljuštenje, stoga je korištenje krema sa zaštitnim faktorom (SPF) – neophodno. Redovita uporaba SPF krema pomaže u prevenciji preranog starenja kože, smanjujući pojavu bora, tamnih mrlja i gubitka elastičnosti, a osim toga, zaštitne kreme štite kožu i od opeklina koje mogu uzrokovati ozbiljne oštećenja i dovesti do bolnih upala i ljuštenja kože. Također, važno je nanositi kremu sa zaštitnim faktorom svakodnevno, čak i tijekom oblačnih dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GABI SULLIVAN (@sullivang_)

Prehrana bogata antioksidansima

Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od štetnih učinaka slobodnih radikala, stoga uključite namirnice bogate vitaminom C, poput bobičastog voća, agruma i zelenog povrća, u svoju prehranu. Osim vitamina C, prehrana bogata vitaminom E, beta-karotenom i selenom također može pružiti značajnu zaštitu koži. Vitamin E pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem, dok beta-karoten i selen djeluju kao zaštitna barijera protiv oksidativnog stresa.

Također, serumi i kreme s antioksidansima mogu pomoći u zaštiti kože od oksidativnog stresa. Proizvodi za njegu obogaćeni vitaminima C i E, feruličnom kiselinom i koenzimom Q10 mogu neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oštećenja kože uzrokovana vanjskim čimbenicima.

Foto: Instagram/@sullivang_