Ljeti nitko ne želi provoditi previše vremena u kuhinji, stoga se ukusni, brzi i zdravi recepti nameću kao odlična opcija zahvaljujući kojoj je teško pogriješiti. Potaknuti time, fokusirali smo se na gastro opcije čija priprema ne traje dulje od pola sata.

Ručak, kao središnji obrok u danu, mora biti hranjiv, odnosno sadržavati nutritivno bogate namirnice. U tom kontekstu, povrće je najbolja opcija, pogotovo ako se radi o volumenskim namirnicama koje su niskokalorične, a koje će vas držati sitima. Naravno, ima tu još puno mogućnosti i kombinacija, a kako bismo vam pomogli prilikom odluke što danas kuhati, u nastavku izdvajamo nekoliko recepata za brz i zdrav ljetni ručak!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules)

Tjestenina s grčkim jogurtom i tunjevinom

  • 100 g svježe tjestenine
  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 tunjevina u salamuri
  • kiseli krastavci
  • maslinovo ulje
  • začini

Priprema:

Kada ste skuhali tjesteninu, jednostavno umiješajte grčki jogurt i tunu te nasjeckane kisele krastavce. Količinu kiselih krastavaca prilagodite željama, a što se tiče začina, osim soli i papra, predlažemo bosiljak i majčinu dušicu.

Hladna salata s piletinom i avokadom

  • 150 g pilećih prsa
  • 1 avokado
  • 1 krastavac
  • 1 rajčica
  • 1 crveni luk
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Pileći file izrežite na manje kockice, začinite solju i paprom te ispecite na grill tavi. Dok se piletina peče, nasjeckajte avokado, krastavac, rajčicu i crveni luk, a kad je meso gotovo, sve skupa pomiješajte. Za dressing, pomiješajte sok jednog limuna s maslinovim uljem i začinite te prelijte preko salate.

Riža s pestom od bosiljka i cherry rajčicama

  • 100 g riže
  • 1 šalica svježeg bosiljka
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g parmezana
  • 50 g pinjola
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 g cherry rajčica
  • sol i papar

Priprema:

Dok se riža kuha, u blenderu pomiješajte bosiljak, češnjak, parmezan, pinjole i maslinovo ulje dok ne dobijete glatki pesto. Zatim nasjeckajte cherry rajčice i lagano posolite, procijedite rižu i pomiješajte s dobivenim pestom pa dodajte rajčice i sve skupa još jednom pomiješajte.

Quesadillas s povrćem i sirom

  • 4 tortilje
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 200 g naribanog sira (cheddar ili mozzarella)
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Paprike i crveni luk narežite na tanke trakice, a u tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite povrće dok ne omekša (oko 5-7 minuta) pa začinite solju i paprom. Zatim na svaku tortilju stavite prženo povrće i posipajte naribani sir te preklopite tortilje i pržite u tavi s malo maslinovog ulja dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Narežite na trokute i poslužite s umakom po izboru (primjerice, salsom ili guacamoleom).

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels