Biti fit lavovski je posao, međutim, proces je ipak nešto jednostavniji poznajete li strategije kojima ćete lakše do cilja ili pak održavati ono postojeće. Većina se ljudi tijekom godine susreće s oscilacijama u izgledu, bilo da je riječ o kilogramima ili formi, ali postoji jedno pravilo zahvaljujući kojemu baš uvijek možete izgledati jednako dobro!

Pravilo 80/20, poznato i kao Paretov princip, tvrdi da 80 % rezultata dolazi iz 20 % uloženog napora. Ovo pravilo u svijetu fitnessa pokazalo se ključem uspjeha u postizanju i održavanju fit izgleda tijekom cijele godine. Naime, jedna od najvažnijih implikacija pravila 80/20 jest prepoznavanje i fokusiranje na ključne aktivnosti koje donose najveće rezultate. To znači da umjesto trošenja vremena na pogrešne planove tjelovježbe i prehrane, pravilo 80/20 potiče na to da pronađemo one aktivnosti koje imaju najveći utjecaj na naš izgled i zdravlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helen Owen (@helenowen)

Primjerice, vježbe koje uključuju više mišićnih skupina, poput čučnjeva, mrtvog dizanja ili bench pressa, učinkovitije su jer troše više kalorija i jačaju cijelo tijelo te su odličan način za skidanje kilograma, naravno, u kombinaciji s uravnoteženom prehranom koja u slučaju mršavljenja mora biti deficit. Također, u fokusu bi trebale biti kvalitetne, nutritivno bogate i volumenske namirnice koje vas čine sitima, osiguravaju dovoljno energije za treninge i pomažu u oporavku mišića.

Sljedeća važna stavka je – dosljednost. Međutim, kako je primijeniti na pravilo 80/20? Tajna je u tome što ne postoji savršeno jer samo zato što ste jedan dan “prekršili” plan prehrane ili preskočili trening, ne znači da rezultati padaju u vodu ili da je to povod za odustajanje. Dapače, 80/20 smanjuje isključivost i opterećivanje sitnicama koje u širokoj slici ne čine razliku ka dolasku do cilja. Isto tako, postavljanje realnih i dostižnih ciljeva motivira nas da ostanemo na putu, dok fokusiranje na male, ali značajne promjene – dovodi do dugoročnog uspjeha.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helen Owen (@helenowen)

Perfekcionizam je česta prepreka kod održavanja fit izgleda jer nerijetko potiče frustraciju i odustajanje, a u težim slučajevima vodi i do potencijalnih problema s percepcijom izgleda i prehranom. Stoga je pravilo 80/20 tu da nas podsjeti kako ne moramo biti idealni u svakom aspektu, već fokus usmjeriti na najvažnije elemente koji donose najveće rezultate, a to je “samo” 20 posto onoga što činimo.

Foto: Instagram/@aliceoliviac