Kad je u pitanju kuhanje, ljeti se držimo jednog pravila – što jednostavnije, to bolje. U tom kontekstu, brze, ukusne i zdrave ljetne juhe nameću se kao idealan obrok koji pruža sve potrebno pa kako bismo vam pomogli s inspiracijom, u nastavku potražit tri sjajna recepta koja može napravit već u nadolazećim danima!

Gazpacho s avokadom i krastavcem

Sastojci:
  • 6 zrelih rajčica
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 avokado
  • žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice vinskog octa
  • začini – sol, papar, korijandar
Priprema:
  1. U blenderu pomiješajte nasjeckane rajčice, krastavac, crvenu papriku, crveni luk i češnjak te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Dodajte maslinovo ulje i vinski ocat te začinite solju i paprom pa ponovno blendajte.
  3. Dodajte avokado i kratko blendajte dok se ne spoji s ostatkom smjese, a ako je juha pregusta, dodajte malo hladne vode.
  4. Ohladite u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja.
  5. Poslužite hladno, ukrašeno svježim korijandrom.

Krem juha od tikvica s limunom i metvicom

Sastojci:
  • 4 srednje tikvice
  • 1 veliki krumpir
  • 1 mala glavica luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • sok od 1 limuna
  • žlice svježe metvice
  • sol i papar
Priprema:
  1. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne omekša pa dodajte nasjeckane tikvice i krumpir te pirjajte još nekoliko minuta.
  2. Ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok tikvice i krumpir ne postanu potpuno mekani, oko 15 minuta.
  3. Upotrijebite štapni mikser za blendanje juhe u glatku kremu, a po potrebi dodajte malo vode za željenu konzistenciju.
  4. Umiješajte sok od limuna i nasjeckanu metvicu te začinite solju i paprom.
  5. Juhu poslužite toplu ili hladnu – po izboru.

Gusta juha od rajčice i bosiljka

Sastojci:
  • 8 zrelih rajčica
  • 1 mala glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 1/2 šalice vrhnja za kuhanje (ili kokosovog mlijeka za laganiju verziju)
  • 1/4 šalice svježeg bosiljka, sitno nasjeckan
  • sol i papar
Priprema:
  1. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i nasjeckane rajčice te kuhajte dok rajčice ne omekšaju, oko 10 minuta.
  2. Ulijte povrtni temeljac i kuhajte još 10 minuta.
  3. Upotrijebite štapni mikser za blendanje juhe, a zatim umiješajte vrhnje za kuhanje (ili kokosovo mlijeko) i nasjeckani bosiljak te začinite solju i paprom.
  4. Poslužite toplu ili hladnu, s dodatkom svježeg bosiljka po vrhu.
Foto: Unsplash