Krenula je sezona godišnjih odmora i uživanja daleko od svakodnevnih obveza. Međutim, jedna od slatkih obveza koja je također na pauzi tijekom slobodnih dana – u većini slučajeva je i tjelovježba.

Upravo u tim trenucima mnogi rekreativci boje se scenarija u kojem gube mišićnu masu na kojoj su predano radili, ali razloga za brigu – nema. Naime, prestanete li s treniranjem na tjedan dana, vaše tijelo neće izgubiti niti gram mišićne mase i jedino je mogući subjektivni osjećaj manje forme, koji je uglavnom posljedica manjeg skladištenja glikogena ili odsutnosti upala.

Nadalje, budući da mnogi odlaze i na duži godišnji odmor, ne vidite li teretanu i utege dva tjedna, također nećete izgubiti niti gram mišića. Međutim, preporuka je paziti na unos proteina. Sada, ulazimo li već u treći tjedan bez tjelovježbe, tijelo počinje gubiti mišićnu masu, ali niti približno onoliko da to bude golom oku vidljivo. Naime, radi se o svega nekoliko grama, koje ćete uspješno povratiti samo jednim težinskim treningom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OLIVIA MAY (@_omay)

Odmaranje tijekom godišnjeg odmora izuzetno je važno za mentalno zdravlje i opuštanje. Dovoljno sna, kvalitetna prehrana i što manje stresa ključni su elementi koji će doprinijeti općem boljem osjećaju. Upravo zato, bez ikakve grižnje savjesti ili straha od gubitka mišićne mase, odmarajte se na godišnjem odmoru, osluškujte svoje tijelo i dopustite mu da se regenerira.

Volite li ipak ostati aktivni tijekom odmora, postoje mnoge alternativne aktivnosti koje možete uključiti u svoju rutinu. Primjerice, jutarnje šetnje od 45 minuta idealne su za održavanje kardiovaskularne forme, a možete odraditi i kraći vanjski trening kao što su lagane vježbe istezanja, joga ili bodyweight trening koji će vam pružiti osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti. Plivanje, biciklizam ili planinarenje također su odlični načini kako možete ostati aktivni dok uživate u prirodi.

Zaključno, nemojte zaboraviti da je odmor sastavni dio svakog plana trening te da kratka pauza od uobičajenih aktivnosti može pomoći da se vratite jači i motiviraniji za nove izazove!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pamela Reif (@pamela_rf)

Foto: Instagram / @pamela_rf