Užurbana svakodnevica nerijetko nam ne ostavlja dovoljno vremena kako bismo se posvetili sebi, ali zato ostavlja mnoge posljedice koje utječu na kvalitetu života. Međutim, masaža se nameće kao jedan od načina kako opustiti tijelo i um, no bitno je odabrati pravu metodu. U tom slučaju, tajlandska masaža je odabir kojim ne možete pogriješiti i za koju biste trebali pronaći sat vremena u tjednu.

Tajlandska masaža poznata je i kao Nuad Bo Rarn, a radi se o tradicionalnoj tehnici koja kombinira elemente akupresure, joge i meditacije te može znatno poboljšati vašu fizičku i mentalnu dobrobit. Ovaj tip masaže ima povijest dugu 2500 godina i potječe iz Indije gdje je liječnik Shivago Komarpa, poznat i kao Jivaka Buccha Komar, razvio tajlandsku masažu i to na temeljima ajurvedske medicine i budističke prakse. Masaža je tijekom stoljeća prenošena usmenom predajom i prakticirana u budističkim hramovima kao oblik medicinske i duhovne terapije, a danas je priznata i rasprostranjena diljem svijeta zbog mnogobrojnih prednosti koje pruža.

Benefiti tajlandske masaže

Poboljšava fleksibilnost i pokretljivost

Tajlandska masaža uključuje brojne tehnike istezanja koje su inspirirane joga pozama pri čemu terapeut koristi svoje tijelo kako bi vas lagano istegnuo u različite položaje. Time se poboljšava fleksibilnost i pokretljivost zglobova i mišića, a redovitim dolaskom na tretmane, vaše tijelo postaje gipkije i manje podložno ozljedama.

Potiče cirkulaciju krvi

Tehnike pritiska koje se koriste tijekom tajlandske masaže potiču cirkulaciju krvi kroz tijelo, a znamo da poboljšana cirkulacija doprinosi boljem opskrbljivanju tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Sve to ubrzava proces oporavka mišića i uklanja toksine iz tijela, što u konačnici rezultira povećanom energijom i vitalnošću.

Smanjuje stres i anksioznost

Tajlandska masaža nije samo fizička terapija, već i duhovna praksa koja uključuje meditativne elemente. Ritmički pritisci i nježni pokreti pomažu u opuštanju uma i smanjenju razine stresa, a rijekom tretmana dolazi i do smanjenja razine kortizola, hormona stresa, što doprinosi osjećaju smirenost. Također, tajlandska masaža može imati pozitivan utjecaj na mentalnu jasnoću i fokus.

Ublažava bol i napetost mišića

Kombinacija akupresurnih točaka i istezanja u tajlandskoj masaži može učinkovito ublažiti bolove i napetost u mišićima. Naime, ova tehnika masaže posebno je korisna za osobe koje pate od kroničnih bolova u leđima, vratu ili ramenima jer terapeut radi na specifičnim točkama na tijelu kako bi oslobodio napetost i poboljšao funkciju mišića. Isto tako, tajlandska masaža može pomoći u smanjenju migrene jer potiče protok krvi i opuštanje mišića.

Poboljšava držanje tijela

Nepravilno držanje tijela može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući bolove u leđima i vratu, a tajlandska masaža pomaže u ispravljanju držanja tijela tako što oslobađa napetost u mišićima i zglobovima vraćajući tijelo u prirodan položaj.

Poboljšava ravnotežu energije

Prema tradicionalnoj tajlandskoj medicini, tijelo ima deset energetskih linija (sen linije) kroz koje teče vitalna energija. Tajlandska masaža radi na oslobađanju blokada u tim energetskim linijama što pomaže u ravnoteži i protoku energije kroz tijelo.

Tko nije kandidat za tajlandsku masažu?

Osobe koje bi trebale izbjegavati tajlandsku masažu uključuju trudnice, posebno u prvom tromjesečju, zbog intenzivnog istezanja i pritiska koji mogu biti previše invazivni, zatim osobe s ozljedama, prijelomima, uganućima ili nedavnim operacijama, kao i one s koštanim ili zglobnim problemima poput osteoporoze ili artritisa. Ova vrsta masaže ne preporučuje se niti osobama s kardiovaskularnim problemima, uključujući visok krvni tlak i nedavne srčane udare, kao niti onima s ozbiljnim kroničnim bolestima poput dijabetesa ili karcinoma. Isto tako, imate li određene kožne bolesti, moguće su iritacije pa je također dobro posavjetovati se s liječnikom prije odlaska na masažu.

Foto: Unsplash, Pexels