Sigurni smo da ste već čuli za bezalkoholno pivo ili beskofeinsku kavu, no znate li za bezalkoholna vina? Naime, bezalkoholna vina postoje već dugi niz godina, odnosno, bolje rečeno, stoljeća jer prvo vino ovakvog tipa datira iz 19. stoljeća kad je njemački kemičar Carl Jung razvio metodu uklanjanja alkohola iz vina putem vakuumske destilacije.
Ova metoda omogućila je proizvodnju koja zadržava okus i aromu tradicionalnog vina, ali bez alkohola, te je ovaj patent označio početak komercijalne proizvodnje bezalkoholnih vina koja su s vremenom postala sve popularnija i dostupnija na tržištu.
Iako smo čuli za bezalkoholna vina, moramo priznati da u Hrvatskoj slabije nailazimo na iste u ponudi popularnih barova, ali to ne znači da ih se ne može kupiti. Wine shop Vinolog nalazi se na zagrebačkoj Trešnjevki i u svojoj ponudi ima bezalkoholna vina – točnije dvije sorte. Dr. Zenzen Riesling je bezalkoholno vino zlatnožute boje proizvedeno od 100 % sorte Riesling, a u vinu prevladavaju voćne arome od kojih se posebice ističu limun i breskva. Drugo vino je Dr. Zenzen Dornfelder, crno bezalkoholno vino koje krase voćni okusi te dominiraju arome crvenog ribiza i bobičastog voća.
I u Vivat fina vina možete kupiti bezalkoholno vino Mayer am Pfarrplatz, Landhaus Gruner. Naime, bezalkoholni Grüner Veltliner proizvodi se kao konvencionalno vino, a zatim se dealkoholizira visokokvalitetnom vakuumskom destilacijom. U vinu prevladavaju mirisi zelene jabuke, bazge i vinove loze, a suptilni grejp i herbalni začini u okusu.
Međutim, ono što vas zasigurno zanima jest razlikuju li se bezalkoholna vina od klasičnih vina okusom i je li zapravo ugrubo rečeno – riječ o soku? Odgovor je – ne!
Proces vinifikacije potpuno je jednak i podrazumijeva procese fermentacije i dozrijevanja s dodatkom dealkoholizacije. Što to zapravo znači? Dealkoholizacija se može napraviti na tri načina: centrifugom, vakuum destilacijom i reverznom osmozom te se radi o procesima koji ne utječu na okus vina, odnosno kad pijete bezalkoholno vino, nećete imati dojam da u njemu nema alkohola.
Prednosti konzumacije bezalkoholnog vina
S manjom kalorijskom vrijednošću (manji udio šećera), bezalkoholna vina idealna su za one koji paze na dnevni kalorijski unos, a eliminiran je i cijeli niz nuspojava povezanih s alkoholom, poput mamurluka ili oštećenja jetre. Isto tako, budući da ne djeluje kao diuretik, bezalkoholno vino doprinosi boljoj hidrataciji organizma te je sigurno za vozače jer ne utječe na sposobnost upravljanja vozilom.
Nadalje, bezalkoholna vina zadržavaju i mnoge zdravstvene prednosti povezane s polifenolima, spojevima koji se nalaze u grožđu, a koji imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upala, poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od kroničnih bolesti. Također, trudnice i dojilje mogu sigurno konzumirati bezalkoholno vino bez rizika za svoje zdravlje i zdravlje djeteta, a osobe koje zbog medicinskih razloga (primjerice dijabetičari) ne smiju konzumirati alkohol, mogu uživati u njemu bez brige.
Foto: Instagram / @cestclau, Vinolog, Pexels