Iako vikende volimo provesti u kuhinji isprobavajući nove ukusne recepte, topli sunčani dani ne dozvoljavaju nam da više toliko budemo kod kuće i vrijeme uglavnom provodimo na otvorenom. Stoga su brzi, a ukusni recepti idealna opcija – pogotovo kad je riječ o slatkišima.
Tiramisu kolač mnogima je omiljena slastica, a nešto jednostavnija i brža verzija u čaši naš je favorit ovog vikenda. Naime, radi se o preukusnoj varijanti koja je ujedno i osvježavajuća, stoga nema baš nikakvog razloga da je već danas ne isprobate.
Kako bi vam to pošlo za rukom, u nastavku potražite što vam je sve potrebno!
Sastojci:
- 250 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 300 ml jake crne kave (ohladiti)
- 200 ml slatkog vrhnja
- paket piškota
- kakao prah za posipanje
- 1 čašica amaretta ili ruma
- ekstrakt vanilije (po želji)
Priprema:
- Skuhajte jaku crnu kavu, zasladite po želji, dodajte amaretto ili rum te ostavite da se ohladi.
- U velikoj zdjeli pomiješajte mascarpone sir sa šećerom u prahu i malo ekstrakta vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj zdjeli, izradite slatko vrhnje do čvrstog, a zatim ga umiješajte u mascarpone smjesu dok ne dobijete jednoličnu i glatku kremu.
- Piškote umočite u ohlađenu kavu, ali pazite da ne budu previše natopljeni kako se ne bi raspali. Na dno svake čaše stavite sloj natopljenih piškota.
- Preko piškota ravnomjerno rasporedite sloj kreme od mascarponea te ponovite postupak slojevitog raspoređivanja piškota i kreme dok ne napunite čaše, završavajući kremom na vrhu.
- Prije posluživanja posipajte kakao u prahu i stavite desert da se ohladi u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja.
Dobar tek!
Foto: Unsplash, Pexels