Ok, osim one Novogodišnje euforije i blještavih ukrasa, svi znamo da hrana igra ključnu ulogu u stvaranju savršene atmosfere. Zato, umjesto da se kladite na klasične stvari, zašto ne oduševite najmilije s malo drugačijim jelovnikom?
Pričamo o finger foodu koji će vam promijeniti pogled na svečane večere. Ako ste spremni i željni isprobavanja hrskavih, ali zanimljivih zalogajčića, pogledajte naše prijedloge finger food jela koja će novogodišnji stol dignuti na novu razinu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Punjena kuhana jaja
Sastojci za 12 zalogajčića:
6 jaja
3 žlice majoneze
par kapi tabasca
1 žličica limunova soka
1 žlica kopra
sol i papar
1 žlica maslinova ulja
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
naribana korica pola limuna
30 g krušnih mrvica
Priprema:
Skuhajte jaja, pustite ih da se ohlade, ogulite ih, prepolovite uzdužno i izvadite im žumanjke. Stavite žumanjke u zdjelu i dodajte im majonezu, senf, tabasco, limunov sok, kopar, sol i papar. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Potom njome napunite prazne bjelanjke. U tavi ugrijte maslinovo ulje, pa mu dodajte filet slane srdele i češnjak i miješajte sve dok se filet srdele ne raspadne. Dodajte i krušne mrvice i koricu limuna pa držite na vatri još dvije do tri minute dok mrvice ne upiju ulje i arome. Pospite jaja mrvicama i i spremno je za posluživanje.
Pohane kuglice od kozjeg sira
Sastojci za 20ak zalogajčića
25 grama oraha
89 grama prezle
2 jaja
226 grama kozjeg sira
med
maslinovo ulje po potrebi
Priprema
Izrežite kozji sir i oblikujte 16-24 loptice. Nasjeckajte i zdrobite orahe dok ne budu podsjećali na grubo brašno.
U zdjelu srednje veličine stavite prezle i orahe, promiješajte ih i ostavite sa strane. U drugoj posudi umutite jaja.
Jednu po jednu kuglicu, umočite u umućena jaja, a zatim u zdjelu sa prezlom i orasima. Zarolajte/posipajte dok se ne oblože sa svih strana. Stavite kuglice od kozjeg sira razmaknute na lim za pečenje ili tanjur obložen papirom i zamrznite 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Stavite kuglice od kozjeg sira na vrh papira i poprskajte ih maslinovim uljem. To će im pomoći da postanu hrskavi i zlatni.
Pecite otprilike 8 minuta. Pomoću žlice prenesite kuglice na tanjur ili dasku za rezanje da se ohlade. Ako ih ostavite na vrućem limu za pečenje ili u vrućoj posudi, mogu se otopiti.
Ostavite da se malo ohlade, a zatim prije posluživanja prelijte medom.
Piletina umotana u slaninu
Sastojci:
5 komada pilećih prsa
2 male žličice soli
1/4 male žličice papra
1/2 male žličice bijelog luka u prahu
5 žlica senfa
5-6 žlica maslinovog ulja
400 g slanine izrezane na trake
Priprema:
Piletinu presjecite na pola da dobijete tanje komade i onda prerežite po dužini na pola, znači jedan komad treba podijeliti na četiri dijela i staviti u zdjelu. Dodajte začine,senf i ulje i sve pomiješajte.
Pokriti zdjelu i ostaviti bar sat vremena u hladnjaku. Svaki komad piletine omotajte slaninom i stavite na lim za pečenje.
Pecite 30-35 minuta na 200 stupnjeva, s time da nakon 15ak minuta pečenja morate okrenuti piletinu da se zarumeni i sa druge strane.
Domaći grisini sa sezamom
Sastojci:
250 grama brašna
120 – 150 mililitara vode
50 mililitara ulja
1 žličica suhog kvasca
žličica šećera
1 žličica soli
1 jaje
sjemenke sezama
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, a u sredini hrpe napravite udubljenje. U udubljenje ulijte vodu i ulje te dodajte šećer, suhi kvasac i sol.
Sve zajedno najprije pomiješajte, a zatim zamijesite u glatko tijesto. Zdjelu čvrsto pokrijte pokrovom, prozirnom folijom ili vlažnom krpom. Tijesto neka se diže 30 minuta.
Dizano tijesto premjestite na radnu površinu. Tijesto prepolovite i svaku polovicu razvaljajte u pravokutnik debljine 0,5 cm.
Nožem za pizzu izrežite trake debljine jednog prsta. Protrljajte trake između dlanova kako biste dobili zaobljene štapiće.
Domaće grisine poredajte po limu prekrivenom papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Razmutite jaje i četkicom premažite grisine. Nakon toga pospite i sezam, a zatim ih pustite 20 minuta da odstoje. Grisine pecite 15 – 20 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Umak od špinata i artičoka
Sastojci
450 grama grčkog jogurta ili nemasnog vrhnja
226 grama krem sira omekšanog na sobnoj temperaturi
pola šalice parmezan sira
2 šalice naribane mozzarelle
790 grama artičoka ispranih, osušenih i isjeckanih
450 grama svježeg špinata (prokuhanog)
pola šalice mlijeka
Priprema
Grčki jogurt (vrhnje) stavite u posudu na srednje jaku vatru. Krem sir narežite na kockice i dodajte ga u jogurt dok se dobro ne sjedini i postane kremast. Vilicom razbite sve grudice.
Dodajte parmezan mozzarellu i miješajte dok se dobro ne sjedine. Dodajte artičoke, a zatim dodajte špinat. Miješajte dok se dobro ne sjedini
Ako je umak gušći od željenog, dodajte ½ šalice mlijeka i miješajte dok se ne sjedini i zagrije. Poslužite ga s grisinima.
Foto: Profimedia.hr