Svi zaljubljenici u šalice i kvalitetno pripremljenu kavu uskoro će imati razlog za slavlje u srcu Zagreba.
Naime, omiljeni brend keramičkih šalica ChiaCups, sprema se obogatiti grad svojim prvim shopom i barom. Razgovarali smo s Filipom Sorko, koju smo uhvatili u posljednjim pripremama uređenja prostora. A što nam je sve otkrila, saznajte u nastavku.
Ovo će biti prva Chia Cups trgovina u sklopu koje će biti i bar. Kako je došlo do odluke otvaranja i fizičkog prostora, je li ti to oduvijek bila želja?
Tako je, ovo će biti naš prvi točkasti Chia prostor u kojem će naši kupci, u centru Zagreba, moći prvi puta uživo vidjeti i kupiti našu keramiku, jer do sada je sva prodaja išla preko ChiaCups web shopa i Instagrama. A kako bi ljubiteljima naših točkica ponudili sveukupni doživljaj, odlučili smo im, odmah na licu mjesta, pružiti iskustvo pijenja fine kavice ili čaja iz naših točkastih šalica. Ta ideja o nekom našem fizičkom prostoru kojeg bi mogli urediti u svojem stilu i pomoću kojeg bi se mogli približiti kupcima je oduvijek bila tu. Nismo htjeli ništa forsirati i žuriti, pustili smo da sve lijepo posloži. Prvo smo trebali poraditi na povećanju proizvodnje kako bi mogli napuniti police u našoj fizičkoj trgovini, a zatim i pronaći prostor koji nam odgovara, jer imali smo neku viziju kako bi to trebalo izgledati. I evo, došlo je vrijeme da i Hrvatska dobije prvu trgovinu domaćeg brenda ručno rađene keramike.
Pročitala sam da će gosti moći birati između specialty kave i čaja, a moći će kupiti i tvoje šalice. Možeš li nam otkriti nešto više o samoj ponudi?
Jako nam je bitno da ono što ćemo posluživati u svojim Chia šalicama ima lijepu priču i da je također dolazi od lokalnih proizvođača. Tako da ćemo u ponudi imati, kod nas već dosta poznatu i cijenjenu Cogito specialty kavu, čajeve domaćih OPG-ova koji se ručno beru u Hrvatskoj, japansku Matchu hrvatskog brenda Materia, Boom Box organske zobene napitke… Za početak ćemo se okrenuti posluživanju toplih napitaka, jer naše šalice su stvorene za to, a i stiže nam hladnije vrijeme i treba se ugrijati. Vrlo pažljivo smo birali suradnike za naš ChiaCups coffee bar i pazili na svaki detalj jer smatramo da to ChiaCups kupci cijene i zaslužuju, te znaju prepoznati kvalitetu. Također smo dali priliku našim pratiteljima na Instagramu, da nam predlažu što bi voljeli vidjeti u Chia coffee baru u ponudi i dobili smo neke zbilja korisne i zanimljive prijedloge (poput napitka od cikorije ili ječma za sve koji ne piju kavu) koje ćemo sigurno uvažiti.
Što možemo očekivati od interijera bara/shopa? Kakva estetika ti je privlačna, kakvu ideju imaš? Hoćemo li vidjeti tvoje prepoznatljive točkice?
U slaganju i osmišljavanju interijera također smo pazili na svaki detalj. Bit će to miks novih, starih i handmade stvari. U svaki predmet smo unijeli dosta Chia estetike, tako da točkica neće manjkati. Najviše smo se bazirali na bež, crnu i zlatnu boju, jer to su boje naših šalica, a toplinu ćemo unijeti jastučićima, drvenim podom i rasvjetom. Sve što smo mogli, izradili smo sami, tako da će, između ostalog, točkaste pločice za šank, lusteri, menu na zidu, točkaste tkanine za fotelje i jastuke i točkice na zidovima biti naših ruku djela.
Što želiš prenijeti gostima, kakvu atmosferu? Što bi voljela da gosti dožive u Chia cups baru?
Cijeli svoj život volim stvarati lijepu atmosferu u prostorima i smatram da je dobra atmosfera splet više komponenti i detalja, koji se možda nekome čine nevažnim, ali zajedno stvaraju čaroliju. Svjetlo od lampica i svijeća, ugodna glazba, lijepo cvijeće u vazama, miris svježe mljevene kave u zraku, topla keramička šalica u ruci, nasmiješena lica… I onda nakon svega toga doživljenog u Chia baru i shopu, imati priliku djelić toga ponijeti sa sobom doma, u obliku Chia šalice, e to je naša ideja i bit svega ovoga.
Kakvo će biti radno vrijeme shopa/bara?
Coffee bar radit će od rano ujutro, kako bi si ljudi prije posla mogli uzeti kavu za ponijeti ili sjesti i popiti prvu jutarnju kavicu prije nego krenu dalje u dan, pa sve do navečer za druženje uz neki fini čaj/toplu čokoladu ili Chai Latte. A shop će pratiti radno vrijeme bara, jer sve je povezano i u istom prostoru. To nam je plan za početak, a ako bude potrebno mijenjat ćemo i prilagođavati se potrebama i željama naših gostiju i kupaca.
Otvorenje je planirano za studeni, možeš li s nama podijeliti točan dan ako je definiran?
Uređenje interijera ovih dana privodimo kraju, našli smo odličnu ekipu koja će s nama voditi Chia trgovinu i bar, ponudu smo također sastavili, police polako počinjemo popunjavati šalicama, skupili smo i predali sve moguće papire i ateste… Što se nas tiče, možemo otvoriti vrlo uskoro, no mi nažalost o tome ne odlučujemo, nego moramo čekati da nam dođu inspektori iz Ureda za gospodarstvo i amenuju prostor. Zadnji info koji smo dobili je da se u Zagrebu trenutno na to čeka oko dva mjeseca. Mi bismo zbilja voljeli i nadamo se otvoriti prije Adventa i Božića, jer smatramo kako bi naš Chia shop&bar bio lijepa nadopuna ovogodišnjem zagrebačkom Adventu te svakodnevno dobivamo upite o datumu otvorenja. Nadamo se da će netko iz Grada Zagreba prepoznati naš potencijal kao malih lokalnih dizajnera i proizvođača i da naš prostor neće biti još jedan u nizu koji zjape zatvoreni ovoga Adventa, držimo fige!
A dok nestrpljivo čekamo otvorenje ChiaCups shopa i bara, šalice možete naručiti putem web shopa, dok novosti o otvorenju možete pratiti na službenom Instagram profilu brenda.
Foto: ChiaCups