O gastronomskoj ponudi Zagreba ne treba previše pričati, za svakoga postoji ponešto, bez obzira bili ljubitelj dobre specialty kave, ili ste u potrazi za zanimljivim brunch mjestom, ili restoranom koji nudi pravu domaću poput one koju su nam bake radile u djetinjstvu. A ako ste u potrazi za mjestom koji, osim sjajnih kolača i kave nudi i priču koja budi nadu u dobro u ljudima, onda je tu Dolcinotti.
U Dolcinotti ćete se zaputiti ako ste željni ukusnog gelata, ili kolača poput Flan Parisien, čokoladnog moussea, tiramisua ili možda waffla. Još ako volite biti sam svoj majstor, Dolcinotti će vam se svidjeti, jer ovdje, možete sami kreirati kavu. A ovdje će vam uz dobru slasticu i omiljenu kavu servirati i toplu ljudsku priču.
Naime, ono po čemu se ova slastičarnica posebno izdvaja iz mase je činjenica da ovdje zapošljavaju ljude čije vrijedne ruke traže novu priliku u životu. U Dolcinottiju, osim vrhunskih slastičara rade i bivše ovisnice, koje su u potrazi za boljim životnim putem i novim početkom.
Sve je počelo prije nekoliko godina, kada je vlasnik slastičarne Kristijan Cinotti pričao je sa svojom kćerkom i pitao ju je: “Kada bi imala sav novac ovoga svijeta, što bi s njime napravila?”.
Ona je zbog svoje ljubavi prema kuhanju, a pogotovo pečenju kolača rekla da bi htjela otvoriti svoju slastičarnicu. A kako bi se isticali u moru dobrih slastičarnica u Zagrebu htjeli su napraviti korak više i tako ostvarili suradnju s Reto centrom.
Riječ je o projektu kroz koji se bivše ovisnice, naglasak na majke, liječe od ovisnosti ili su bivše ovisnice. Društvo često tu skupinu ljudi odbaci i zaboravi na njih, a mi im želimo pružiti novu priliku i početak. Kod nas prolaze tečajeve i skupljaju znanje kako bi radile u jednakim uvjetima kao bilo tko od nas. Svi volimo slatko i sposobni smo kuhati te smo zaključili kako je slastičarnica savršena prilika za otvorenje radnih mjesta za bivše ovisnice. One kod nas dobivaju potporu i znanje te im se pruža prilika za ponovnu integraciju u društvo.
Kako sve funkcionira? Kako bi svi slatkiši i ponuda bili vrhunske kvalitete, zaposlenice su na početku radile pod mentorstvom Petre Jelenić, jedne od najboljih slastičarki u Hrvatskoj. Nakon početne faze s Petrom Jelenić, osoblju se pridružila i Ana Marić, još jedno poznato ime na slastičarskoj sceni. Dovođenjem zvučnih i kvalitetnih imena iz slastičarskog svijeta, htjeli su, kako su nam objasnili, opravdati očekivanja gostiju i ponuditi im slastice visoke kvalitete.
Ovu lijepu, toplu, ljudsku priču prepoznaju i gosti. Kao što nam priča društvo iz slastičarne, ovakve priče se nažalost ne spominju često u našem društvu, no to ne znači da ne postoji društveni problem, a svi zaslužuju drugu priliku za bolji početak.
Naš cilj je svima pružiti drugu priliku jer svatko od nas to zaslužuje. Živimo u modernom svijetu gdje je tabu tema govoriti o ovisnosti, posao se teško nalazi, a bivši ovisnici na sebi imaju žig pri traženju istog. Želimo osvijestiti hrvatsko društvo o ovoj temi te biti, nadamo se, jedni od mnogih koji doprinose boljem sutra. Nadamo se da će se naša priča vremenom proširiti i da možemo osvijestiti što više ljudi o toj temi.