Ljeto je vrijeme kad se piju osvježavajuća bezalkoholna i alkoholna pića, a večeri najradije provodimo s dobrim ljetnim koktelom u ruci. Za dobar koktel ponekad ne trebate do bara, već ga možete doma pripremiti sami, a mi vam donosimo recepte i malo zrnca povijesti o ova tri možda najbolja, ali svakako najčešća ljetna koktela.
Daiquiri
Prema legendi, Daiquiri je navodno prvi put napravljen oko 1905. godine u baru “Venus” u Santiagu. Izmiksao ga je Amerikanac Jenninx Coxa, rudarski inženjer koji je radio u obližnjem rudniku. Ime Daiquiri ime je jedne od plaža u Santiagu, kao i ime obližnjeg rudnika željeza. Iako zanimljiva, ova priča je malo vjerojatna. Naime, rum je nacionalno piće na Kubi, limete ima na svakom koraku, a o šećeru (šećernoj trski) da ne govorimo. Teško da je Kubancima trebao Amerikanac da im “otvori oči” ovim koktelom. Vjerojatnije je da je ovo bio uobičajen način ispijanja ruma među domaćim stanovništvom, tj. način da se “ukroti” rum u jedan dobar koktel. Možda je Amerikanc Jenninxa sudjelovao u imenovanju pića i njegovoj popularizaciji u Americi.
Sastojci:
Havana Club bijeli rum
0,5 dl sok od limete
0,2 dl šećerni sirup
0,2 dl kockica leda
Priprema:
U shaker dodajte kockice leda, ulijte Havana Club bijeli rum, iscijeđeni sok od limete te šećerni sirup (ukus po želji). Sastojke dobro protresite u shakeru dok se ne povežu. Ako nemate shaker, možete koristiti električni blender. Tada stavite 6 kockica leda, ulijte sve sastojke i blendajte pola minute te zajedno s ledom izlijte u čašu.
Koktel poslužite u prethodno ohlađenu čašu i ukrasite po želji s kriškama limete.
Margarita
Ovo je najpoznatije piće na bazi tequile. Mnoge mlade žene po imenu Margarite tvrdile su da su bile nadahnuće za nastanak ovog svjetski popularnog koktela, no danas se vjeruje da je nadahnuće za nastanak nije bila meksička senorita, već američka glumica Marjorie King. Ona je boravila u Tijuani 1948. godine i pripremljen joj je koktel na bazi tequile jer je bila alergična na sva ostala žestoka pića. Koktelu su dali ime Margrita, što je španjolski za Marjorie.
Sastojci:
4-6 kockica leda
6 cl bijele tekile
2 cl triple sec (liker)
4 cl soka od limete
sol
Priprema
Na jedan tanjurić prospite sol. Rub ohlađene čaše izribajte s limetom i uronite u sol kako bi se formirao zasoljen konzistentan rub. Led stavite u posudu za miksanje koktela i dodajte tekilu, sok od limete i triple sec te dobro izmiksajte, protresite, izlijte u čašu i uživajte!
Mojito
Mojito je koktel od bijelog kubanskog ruma, soka limete, svježe mente, šećera šećerne trske, soda vode i drobljenog leda. Mojito se pojavio na Kubi između 1910. i 1920. te se smatra da je lokal “La Bodeguita del Medio” u Havani mjesto gdje je 1946. nastao izvorni recept. Ime koktela je kombinacija riječi vlažan (mojadito) i imena kulinarskog umaka (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića. Popularnosti ovog koktela doprinio je pisac Ernest Hemingway, koji je bio stalni posjetitelj barova u Havani.
Sastojci:
1 žličica šećera u prahu
1 limeta
4 listića mente
1 grančica mente
60 ml Havana Club bijeli rum
60 ml mineralna voda
Priprema:
Stavite listiće mente u visoku čašu, prelijte ih sokom jedne limete i dodajte šećer u prahu. Sastojke nježno izdrobite, dodajte izdrobljeni led, rum i miješajte. Potom sve zalijte mineralnom vodom. Kad je koktel gotov, možete ga dodatno ukrasiti svježom mentom, kriškama limeta i ledom.
Uz ove koktele savršeno sjeda jedan filmski evergreen, a naša današnja preporuka je film “Cocktail” iz 1988. s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi!
Fotografije: Unsplash, stillovi iz filma