Ova slika s pompejanske slike od prije dvije tisuće godina pokazuje jelo, najsličnije današnjoj pizzi iako nedostaju neki od najkarakterističnijih sastojaka, a to su rajčice i mozzarella. Međutim, kao što pokazuje prva ikonografska analiza freske mrtve prirode, koja se nedavno pojavila kao dio novih iskapanja u Pompejima, ovo bi mogla bi biti preteča današnjeg, modernog jela, i to uzdignutog na status elementa svjetske baštine 2017. kao “tradicionalna umjetnost napuljskog pizza majstora”.
Pompeji – Pizza Napolitana
Kako objašnjavaju arheolozi Arheološkog parka Pompeji, moguće je pretpostaviti da je pored šalice za vino postavljene na srebrnom pladanju prikazana plosnata focaccia koja služi kao nosač za razno voće, (koje se može identificirati kao šipak, a možda i kao datulja), sa začinima i možda s vrstom pesta kao što je naznačeno žutim i oker točkama, vjerojatno začinima. Štoviše, na istom pladnju uz datulje i šipak nalazi se suho voće i vijenac žutih jagoda.
Takav žanr slika, poznat u antici kao Xenia, inspiriran je “darovima gostoprimstva” koji su bili ponuđeni gostima zbog grčke tradicije koja dolazi iz helenističkog razdoblja. Oko tristo ovih prikaza nalazi se u vezuvskim gradovima; često se odnose na svetu sferu kao i na sferu gostoprimstva. Ova nedavno otkrivena freska zadivljuje visokom kvalitetom izvedbe.
Iz odlomka Vergilijeve “Eneide” moguće je razumjeti položaj voća i drugih proizvoda s polja, na žrtvenim kruhovima koji funkcioniraju kao “stolovi”. Ovo nas podsjeća na trenutak u kojem su trojanski junaci koji su završili svoj obrok od voća, odlučili pojesti kruh koji su koristili kao posude (stolove). To je pokazalo ostvarenje vergilijanskog epa, gdje je proročanstvo tvrdilo da će Trojanci pronaći novu domovinu kada “stignu na nepoznate plaže, pojedu svu hranu”, a glad ih natjera da “požderu i stolove”.
Freska je pronađena u atriju kuće “Insula 10, Regio IX”, koja se sada i arheološki istražuje. Ova je kuća bila povezana s pekarom, djelomično istražena između 1888. i 1891. i istraživanje ponovno pokrenuto prošlog siječnja. Ovo zanimljivo nazalište, kako sada izgleda, zauvijek će otkrivati bisere i dragulje poput ove freske. Nas je potaklo da za večeru kušamo pizzu napoletanu! Ne znamo još hoćemo li ju pripremiti sami ili ćemo skoknuti do restorana, no danas je definitivno pizza večer!
Fotografije: @pompeii_parco_archeologico