Negdje na početku lockdowna 2020. godine Santoku Rougemarin izbacio je svoju fantastičnu focacciu! I sada se, napokon, u najužem centru Zagreba, na adresi Trg bana Josipa Jelačića 6, u prolazu Harmica, otvorio još jedan lokal Rougemarin obitelji – Focacceria Rougemarin!

Focacceria Rougemarin i sve njezine divote

Da, sam naziv naslućuje da ćemo ovdje kušati sve divote u focaccii, nesumnjivo s karakterističnim Rougemarin potpisom. Sjajna vijest jest da će u njima uživati mesni gurmani, svi onima kojima su razni naresci, salame i kobasice osnova ovakvih sendvič jela, no i vegetarijanci i vegani!

Focacceria Rougemarin tako u svojoj ponudi ima focaccije s mortadelom Veroni Esselusso (obična). Radi se o salami koja potječe iz regije Emilia-Romagna u Italiji. Mortadela Esselusso je napravljen od finog mljevenog mesa svinjetine, koje je pomiješano sa začinima i tradicionalnim sastojcima. Također, mortadela može sadržavati kockice maslaca od svinjetine, koja pruža bogatstvo i kremastiju teksturu, ima karakterističnu ružičastu boju, glatku teksturu i bogat, delikatan okus.

Sljedeća je ona s mortadelom Levonella con pistachio (sa pistacijom). Ova mortadela se  povezuje s regijom Emilia-Romagna. Mortadela Levonella con pistachio je varijacija mortadele koja sadrži pistacije. Pistacije su dodatak koji se često koristi u tradicionalnoj mortadeli kako bi se dodao dodatni okus i tekstura. Ovi orašasti plodovi mortadeli daju poseban okus i kontrast između bogatog mesa i hrskavih, orašastih komadića pistacija.

 

U ponudi je još mortadella con cinghiale al tartufo (od vepra sa tartufima). Mortadela con cinghiale al tartufo (salama od vepra s tartufima) povezuje se s regijom Umbrija u središnjoj Italiji. Mortadela kon cinghiale al tartufo je kombinacija finog mljevenog mesa divlje svinje (cinghiale) s dodatkom tartufa. Specifična kombinacija divlje svinje i tartufa čini ovu mortadellu con cinghiale al tartufo jedinstvenom i specifičnom. Ova salama obično ima tamniju boju zbog mesa divlje svinje i tartufa te ima bogatu teksturu i intenzivan okus.

No, da ne ostanemo samo na mortadeli; u Focacceriji Rougemarin možete izabrati i onu s pancetom supercoppatom (rolana slanina). Panceta supercoppata, tj. rolana slanina, potječe iz Italije iz regija Lombardije i Emilije-Romagne. Specifičnost pancete supercoppate leži u načinu pripreme i sastojcima. Ova salama se izrađuje od trbušne slanine svinje, koja se soli i začinjuje mješavinom začina poput crnog papra, češnjaka, ružmarina, muškatnog oraščića i drugih začina. Karakterističan okus dolazi od kombinacije slanine te načina i procesa sušenja.

Nadalje, možete kušati i onu s coppa stagionata tj. suhom vratinom. Coppa Stagionata, poznata i kao suha vratina, potječe iz talijanske regije Lombardije, Emilije-Romagne i Piemonta. Ova se salama izrađuje od mesa svinjskog vrata, koje se marinira u začinskoj smjesi koja može sadržavati sol, papar, češnjak, ružmarin i druge začine. Coppa Stagionata ima bogat, intenzivan okus i aromu. Salama ima karakterističnu crvenkastu boju i mramorni izgled zbog prisutnosti masnoće i mišićnih vlakana.

Pršut cotto tipo Praga, ili praška kuhana šunka, potječe iz Italije, ali je dobila naziv po gradu Pragu u Češkoj. Ova vrsta salame ima posebnu tradiciju i popularnost u Italiji i drugim europskim zemljama. Šunka se obično izrađuje od svinjske noge ili buta, koja se soli, aromatizira i kuha. Ružičaste je boje, a okus je slatkast, s blagim dimljenim i začinskim notama.

Spianata Piccante, odnosno pikantna salama, potječe iz Italije iz južnih regija kao što su Kalabrija i Apulija. Ove regije poznate su po proizvodnji začinjenih mesnih proizvoda s jakim okusom. Salama se izrađuje od finog mljevenog mesa svinjetine koje se miješaju sa začinima poput crvene paprike koja joj daje taj karakterističan pikantan okus i crvenu boju.

Soppressa Veneta Dolce Gigante, ili salama Veneta, potječe iz regije Veneto u sjeveroistočnoj Italiji. Ova salama se izrađuje od svinjskog mesa i masnog tkiva, koje se sitno sjecka i miješa sa začinima poput papre, češnjaka, soli i drugih regionalnih začina koji su karakteristični za područje Veneta. Naziv “dolce” sugerira da je ova salama slatkastog okusa.

Guanciale Affumicato, ili dimljena obrazina, potječe iz Italije, iz regije Lacij, u središnjoj Italiji. Ova salama se izrađuje od masnog tkiva obraza svinje, koje se soli i začinjava mješavinom soli, papre, češnjaka i drugih začina. Guanciale Affumicato ima bogat, intenzivan okus i aromu dima. Salama je obično mekana i masnija u teksturi, a dimljena pridonosi i duljoj trajnosti proizvoda.

Najpoznatiji talijanski pršut dolazi iz regije Parma , San Daniele, i Toskane te nosi zaštićenu oznaku porijekla (PDO). Proizvodi se od svinjske noge, koja se prvo soli kako bi se izvukla vlaga, a zatim se ostavlja da se suši i zrije. Proces sušenja traje nekoliko mjeseci ili čak godina. Pršut ima prepoznatljiv slan, slatkast okus i delikatnu teksturu, crvenkastu boju i lagani mramorni izgled masnoće.

Porchetta Trancio “Romana”, ili rolani odojak, potječe iz Italije iz regije Lazio, koja uključuje i grad Rim. Odojak se prvo temeljito čisti i priprema, a zatim se puni mješavinom začine koja može uključiti češnjak, ružmarin, kadulju, sol, papar i druge začine. Nakon punjenja, odojak se rola i veže kako bi se zadržala oblik i aromatičnost. Ova vrsta salame je prepoznatljiva po bogatom okusu i teksturi.

Za kraj Focacceria Rougemarin u svojoj ponudi donosi vegetarijansku i vegansku focacciu! Sjajna je ovo vijest jer zašto bi oni koji ne jedu meso ili išta životinjskog podrijetla bili zakinuti za gurmansko uživanje u rapsodiji okusa s Rougemarin potpisom!?

Njihova vegetarijanska salama je vrsta salame koja se proizvodi bez upotrebe mesa. Umjesto toga, koristi se kombinacija biljnih sastojaka kako bi se stvorio okus i tekstura slične tradicionalnoj salami. Uključuju biljne proteine poput soje, pšenice, graha ili graška.

Veganska salama je vrsta salame koja je potpuno biljnog porijekla i ne sadrži nikakve sastojke životinjskog podrijetla. Kao zamjena za meso, veganske salame često koriste biljne proteine poput soje, pšenice, graha ili graška. Prema fotografijama ovdje, u članku, možete vidjeti da se radi o jednako detaljno i s punom pozornošću složenim gurmanskim jelima! U slast!

Fotografije: Focacceria Rougemarin