“Svi smo mi nahero” je festival u zagrebačkom kvartu Maksimir koji isprepliće vizualnu, glazbenu i izvedbenu umjetnost jer holistički pristupa čovjeku.

Ovaj festival koji u fokus stavlja zagrebačke kvartove i jačanje nezavisne kulturne scene, kao i brigu o mentalnom zdravlju te holistički pristup, inicirala je afirmirana i svestrana zagrebačka kazališna redateljica Rajna Racz, koja je utemeljiteljica i voditeljica umjetničke organizacije Nahero.

Svi smo mi nahero

Upravo je “Svi smo mi nahero” njezin prvi veliki projekt na kojem revno već mjesecima radi organizacijski trio koji vežu i obiteljske spone. Tako su Rajni “desne ruke” u produkciji i umjetničkom djelovanju sestra, akademska slikarica i psihologinja Tara Beata Racz, te suprug, skladatelj i saksofonist Marin Živković, član benda Porto Morto te osnivač modernog glazbenog instituta Ahaceda.

Premijerni festival “Svi smo mi nahero” ima slobodan ulaz za sva događanja i radionice (za koje je potrebna prethodna najava), i namijenjen je svima, a posebno osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima, kojima cijeli niz edukativno-kreativnih radionica i predstava pruža priliku da kvalitetno provedu praznike i usvoje drukčije kulturno-umjetničke prakse.

“Zvono” za početak Festivala oglasit će se 13. travnja u 18 sati kada slijedi otvaranje izložbe “Hurry up, Take your Time” dviju mladih etabliranih likovnih umjetnica Alane Kajfež i Tare Beate Racz u Galeriji Crta, a u 19 sati na scenu stupa Antun Aleksa, aktivni član bendova Porto Morto, Trophy Jump i JeboTon Ansambl, koji će predstaviti novi nostalgični projekt IDEM, inspirativni miks singlova i kul spotova.

Kako festival “Svi smo mi nahero” počiva na inkluzivnosti te, između ostalog populariziranju i reanimaciji poezije, cijeli će programski petak vrvjeti poetskim bojama, a posjetitelje očekuje radionica izvedbene poezije (12+) koja podučava o moći scenskog unutar poetskog svijeta te Poetry night kada će se predstaviti mladi autori Jakob Filić i Rajna Racz, kao i Grupa Runolist koje spaja generacijski zaokret prema poeziji te istraživanje granica poetskog jezika. Od subotnjih događanja svakako treba izdvojiti predstavu “Biografije ptica” Nine Bajsić, kazališno-poetski let preko francuskog srednjeg vijeka, engleskog romantizma, njujorške pjesničke škole 50-ih, sve do suvremene poezije među kojima su i pjesme Czeslawa Milosza, Adama Zagajewskog i Wanga Jiaxina.

Učenici glazbenih škola pozivaju se na radionicu slobodne improvizacije i jazz standarda koju vodi Marin Živković, kao i na art-terapijsku radionicu Tare Beate Racz u Maksimiru koja spaja likovnu terapiju, kreativno izražavanje te važnost i ljekovitost boravka u prirodi. Ne propustite ni nedjelju posvećenu najmlađima i roditeljima – od interaktivne predstave “Vuk i sedam kozlića” sjajnog kazališta Poco Loco, do izuzetnih glazbenih i likovnih radionica, poput Zvukopisa gdje će djeca upoznati ritmove i zajedno muzicirati te “Životinjskog carstva”, likovne radionice na kojoj će se crtati, slikati i izrađivati skulpture. Festival se zaključuje predstavom “Digitalno sama” teatra Empiria i spisateljice Dine Vukelić, savršenog gradiva za srednjoškolce jer zabavno i promišljeno progovara o djevojaštvu i odrastanju u doba interneta i društvenih mreža.

Svi zainteresirani mogu se prethodno prijaviti na radionice (na uonahero@gmail.com ili 0915919967), a cijeli program po danima provjeriti na linku.

Fotografije: TZGZ (Julien Duval), promo