Žene su ove zime u centru pariške pozornosti, a za to je zaslužna fenomenalna izložba koja prikazuje fascinantnu priču o slobodi žena 

Francuska galerija Roger-Viollet prošli tjedan predstavila je izložbu ‘Une histoire photographique des femmes au XXe siècle’ koja oslikava povijesni put žena u 20. stoljeću od ne imanja apsolutno nikakvih prava do emancipacije. 

Dobro je poznata činjenica da su žene, njihov trud i mogućnosti prepoznate tek u 20. stoljeću kada su se oslobodile skrbništva svojih očeva i muževa te dobile svoja građanska prava na ravnopravnoj razini s muškarcima. No, ono što se manje govori je kako su naše mame, bake, prabake živjele tijekom svih ovih desetljeća. 

Galerija u srcu francuske prijestolnice Roger-Viollet upravo predstavlja tu priču kroz izbor od čak 86 suvremenih fotografija, a cijela izložba inspirirana je knjigom novinarke Agnès Grossmann. Izložba u potpunosti dočarava promjene koje je prošlo stoljeće donijelo, od promjene modnih izričaja, otkrivanja tijela, ali i one mentalne promjene oslobađanja emocija. 

Ako nas pitate, ovo je savršeni kratki ilustrirani tečaj povijesti: imamo priliku da se prisjetimo ili otkrijemo velike feminističke borbe, ali i upoznamo ključne ženske ikone prošlog stoljeća.

 

Fotografije:  Facebook Roger-Viollet