Za šest mjeseci i dvedesetak dana u kina dolazi film “Oppenheimer”, novi film Christophera Nolana. U filmu glume Florence Pugh, Robert Downey Jr., Emily Blunt, Gary Oldman, Matt Damon, Kenneth Branagh, Rami Malek, Josh Hartnett, Gustaf Skarsgård, Casey Affleck, Matthew Modine, Jason Clarke i Cillian Murphy kao J. Robert Oppenheimer. Kao što vidimo, radi se o stvarno impresivnoj postavi glumaca!

Oppenheimer

U filmu “Oppenheimer” glumi dugogodišnji Nolanov suradnik, glumac Cillian Murphy kao teorijski fizičar J. Robert Oppenheimer, direktor Projekta Manhattan i “otac atomske bombe”. Nakon poplave biopica posljednjih godina, na red je došao jedan ne o slavnoj glumačkoj, kazališnoj ili glazbenoj zvijezdi, već o fizičaru koji je doslovno promijenio svijet. Nolan jako voli strukturu otkucavajućeg sata, odbrojavanja vremena unazad, ponovio je to već nebrojeno puta u svojim filmovima i njihovim najavama, tako da čak odlaskom na oppenheimermovie.com možete vidjeti koliko je vremena još preostalo do premijere filma.

Cillian Murphy već je radio s Nolanom pet puta; na tri Batman filma, “Inception” i “Dunkirk”. No, ovo mu je prvi Nolanov film gdje igra glavnu ulogu. Emily Blunt je imala ponudu za film “Inception”, ali ju je odbila radi filma “Guliverova putovanja”. Ovdje ona glumi Oppenheimerovu suprugu Kitty. Robert Downey Jr. u filmu glumi Lewis Straussa, predsjednika odbora “US Atomic Enemy Commission” koji će se kasnije sukobiti s Oppenheimerom i njegov glas čujemo u traileru. Iako je teaser trailer objavljen ovo ljeto, prije nekoliko dana objavljeni su prvi stillovi iz filma i možemo samo zaključiti da je direktor fotografije Hoyte van Hoytema, a koji s Nolanom radi još od filma “Interstellar”, napravio možda najbolji posao do sada, u svojoj karijeri. Total Film je imao ekskluzivnu priliku prikazati prve stillove iz filma, prenosimo ih dalje vama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Total Film (@totalfilm)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Total Film (@totalfilm)

J. Robert Oppenheimer bio je nacionalni heroj, briljantni znanstvenik koji je tijekom Drugog svjetskog rata vodio znanstveni tim koji je stvorio atomsku bombu. Ali nakon što je bomba okončala rat, usprkos njegovoj slavi i golemim postignućima, Amerika se okomila na njega, ponizila i odbacila. Pitanje koje film postavlja je – “Zašto?” Koliko znate o J. Robertu Oppenheimeru? Bio je američki teorijski fizičar. Tijekom “Projekta Manhattan”, Oppenheimer je bio direktor Laboratorija u Los Alamosu i odgovoran za istraživanje i dizajn atomske bombe. Često je nazivan “ocem atomske bombe”. U vrijeme kad je projekt Manhattan pokrenut u jesen 1942., Oppenheimer se već smatrao iznimnim teorijskim fizičarem i bio je duboko uključen u istraživanje mogućnosti atomske bombe. Tijekom prethodne godine bavio se istraživanjem brzih neutrona, računajući koliko bi materijala moglo biti potrebno za bombu i koliko bi mogla biti učinkovita.

Iako je Oppenheimer imao malo menadžerskog iskustva i problematičnu prošlost vezane uz komunističke ciljeve, general Leslie Groves prepoznao je njegovu iznimnu znanstvenu briljantnost. Manje od tri godine nakon što je Groves odabrao Oppenheimera da upravlja razvojem oružja, Sjedinjene Države su bacile dvije atomske bombe na Japan. Kao direktor Laboratorija u Los Alamosu, Oppenheimer se pokazao kao izvanredan izbor. Nakon Drugog svjetskog rata Oppenheimer je postao savjetnik Komisije za atomsku energiju, lobirajući za međunarodnu kontrolu naoružanja. Počevši od 1947., Oppenheimer je vodio Institut za napredne studije u Princetonu, New Jersey, gdje je okupio velike znanstvenike. Njegova sigurnosna dozvola opozvana je 1954. na saslušanju tijekom tzv. “Drugog crvenog straha”. Oppenheimerove stare komunističke simpatije su izvlačene iz prošlosti i njegova dozvola je opozvana samo 32 sata prije isteka. Stekao je političke neprijatelje zalažući se protiv razvoja hidrogenske bombe, a opoziv njegovog odobrenja lišio ga je u potpunosti političke moći. Znanstvena zajednica bila je ogorčena na postupanje prema Oppenheimeru, i zamjerila je Edwardu Telleru jer je svjedočio protiv njega na saslušanju.

Zajedno s Albertom Einsteinom, Bertrandom Russellom i Josephom Rotblatom 1960. godine osnovao je Svjetsku akademiju znanosti i umjetnosti. Nastavio je držati predavanja po cijelom svijetu, a 1963. godine dobio je nagradu Enrico Fermi. Umro je 1967. godine. Više o cijeloj pozadini slučaja njegovog opoziva možete saznati na stranici Oppenheimer Security Hearing. Christopher Nolan je snimio film prema knjizi “American Prometheus”, biografiji koju su napisali autori Kai Bird i Martin J. Sherwin.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Total Film (@totalfilm)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Total Film (@totalfilm)

Fotografije: @totalfilm