Najvoljenija stilistica s A-liste o tajni ikoničnih lookova s crvenog tepiha, novoj kolekciji nakita i omiljenom kardiganu Sienne Miller

Razgovarala: Laura Antonia Jordan

Napraviti nezaboravan ulazak na večer dodjele Oscara nije lak potez. Doduše, dilema koju dijeli jedan posto običnog od isto toliko “zvjezdanog” stanovništa, ali, svejedno, pritisak je velik. Kako se istaknuti na crvenom tepihu gdje se gužvaju zvijezde s A-liste pune karata, izreza, iza kojih stoje najbolji holivudski stilisti te make-up i hair artisti?

Za Umu Thurman odgovor je ove godine bio jednostavan. Doslovce. Mijenjajući razmetljivost za gotovo strogu eleganciju, nosila je besprijekorno chic bijelu košulju – zakopčanu do grla – i crnu suknju do poda, iz kolekcije Bottega Veneta Matthieua Blazyja (vjerojatno najočekivaniji dizajnerski debi sezone). Bilo je to strog, samouvjeren, hladan outfit. Bio je to outfit bez muke. Ili je barem samo izgledao besprijekorno. Jer da, privlačan izgled bez muke zahtijeva, pa, napor. Ali ako ste Uma – ili Sienna Miller, Margot Robbie, Dakota Johnson, zapravo bilo koja zvijezda koja se nalazi na popisu najbolje odjevenih na svijetu – tu je onda stilistica Kate Young. Tri puta proglašena najmoćnijom stilisticom prema “Hollywood Reporteru”, Kate ima zlatni dodir Midasa kad je u pitanju pretvaranje filmskih u stilske zvijezde. “Stvarno samo želim da izgledaju kao oni”, kaže mi preko Zooma, netom izašla iz bazena na odmoru. “Ako pogledate moje klijentice Michelle Williams i Selenu Gomez, nemaju ništa zajedničko što se tiče stila. Volim da izgledaju “stvarno”, jednostavno. Jasno, couture haljina nije osobito lak komad za odabrati, ali na ženi bi trebao izgledati kao da je nošen s lakoćom.”

HOLLYWOOD, CALIFORNIA - MARCH 27: Uma Thurman attends the 94th Annual Academy Awards at Hollywood and Highland on March 27, 2022 in Hollywood, California. (Photo by David Livingston/Getty Images)
Uma Thurman
NEW YORK, NEW YORK - MAY 02: Sophie Turner attends The 2022 Met Gala Celebrating
Sophie Turner
BEVERLY HILLS, CALIFORNIA - MARCH 27: Sienna Miller attends the 2022 Vanity Fair Oscar Party hosted by Radhika Jones at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on March 27, 2022 in Beverly Hills, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images)
Sienna Miller

Pomaganje klijentima u postizanju looka zahtijeva planiranje. To podrazumijeva moodboardove, istraživanja, suradnju s make-up i hair timovima. No iznad svega ipak znači dekodiranje je li ono što kažu da vole ono što stvarno vole. “Pokušavam dokučiti što je to što žele prenijeti da jesu te da stvarno razumiju svoja tijela i rade najbolje moguće predstavljanje sebe. Volim da su stvari vizualno jasne. Ne sviđa mi se baš ta famozna kreativna ekstravagancija. Ne volim previše trikova.” 

Kate Young_Monica Vinader
Kate Young s Monica Vinader nakitom

Kate je svoj modni background stekla u američkom “Vogueu”, gdje je najprije radila kao asistentica Anne Wintour. Onda je došla do asistentice na snimanjima, ponajprije stilizirajući portrete, ili kako kaže u šali: “Ako ćemo iskreno, sva manje važna modna snimanja”.

Njezina evolucija u stilisticu slavnih došla je organski. Upoznavši mnoge nadobudne zvijezde, od kojih bi je mnogi pitali mogu li posuditi nešto u što ih je ona odjenula na snimanju editoriala, u vrijeme kad je postala majka, shvatila je da je to način kako bi radije provodila vrijeme odvojeno od svoje djece.

CANNES, FRANCE - MAY 17: Julianne Moore attends the screening of
Julianne Moore
CANNES, FRANCE - MAY 27: Michelle Williams departs after the screening of
Michelle Williams

“Osjećam da bolje radim kad netko tako ovisi o meni”, kaže mi. “Nikad nisam postala iznimno uspješna stilistica za snimanja, ali sam postala jako dobra stilistica slavnih (op. a. toliko o skromnosti). Sigurna sad da je to i zato što je na crvenom tepihu važnija snažna osobnost. Više me zanimaju ženska tijela i energija nego savršena tijela modela. Inspirativnije mi je i zanimljivije vidjeti kako odjeća pada na “pravim” ženskim tijelima.” Poput postolara koji ima uvijek najgore cipele, ljudi su šokirani kad saznaju da Kate nema veliku garderobu. “Paradoksalno, imam tendenciju kupovati komade onih dizajnera s kojima ne radim jer ih nisam gledala mjesecima i nisam ih isprobala na 50 ljudi.” Također nosi “tonu” vintage komada (Prada je favorit) i voli sve maksimalno pojednostaviti. Trik joj je: bijelo za dan; crno za noć. Hm, samo malo, bijelo? Pa kako?! “Jako sam dobra u pranju rublja!”, smije se. “To je moja vještina.”

Sada Kate pokazuje još jednu kreativnu snagu i vještinu, otkrivajući novu dizajnersku suradnju s brendom Monica Vinader, koji je stekao ime tradicijskim komadima pristupačne cijene. A suradnja je nastala iz već postojećeg odnosa. “Jako mi se svidio Monicin nakit i ona kao osoba, pa mi se suradnja s njome učinila privlačnom od samog početka”. Kampanju su kreirali njezini prijatelji, dizajnerica Carly Cushnie i kuharica Laila Gohar. Kolekcija predstavlja odvažne, arhitektonske komade poput ogrlica od zelenog oniksa ili vermeil narukvice s crnim oniksom. “Sviđa mi se ideja kombinacije zlata ili dragog kamenja s nanizanim pletenim narukvicama kakve nosimo ljeti. Na neki način ta slojevitost djeluje mi vrlo moderno i opušteno.” Osobno možemo zamisliti bilo koga od njezinih klijenata kako nosi te komade – a nema sumnje da će tako i biti, kad ih se konačno dočepaju. 

 

Kate ima urođeno razumijevanje da pravi stil ne diktiraju etikete moćnih kuća i sretna je što se ideja o trendovima sada čini suvišnom. Ona voli predstavljati mlade dizajnere, međunarodne dizajnere, dizajnere koji nisu iz tradicionalnih modnih prijestolnica, poput vijetnamskog talenta Nguyen Cong Tri, čiji je look nosila Sienna Miller 2019. i upisala se u modne anale, ili australske modne brendove koje bira za Margot Robbie.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - APRIL 09: EP/Actor Selena Gomez from Hulu’s ‘Only Murders in the Building’ attends Deadline Contenders Television at Paramount Studios on April 09, 2022 in Los Angeles, California. (Photo by Amy Sussman/Getty Images for Deadline Hollywood )
Selena Gomez

A high street komadi definitivno su dopušteni. Samo pogledajte Selenu Gomez u njezinim živahnim Mango suknjama. “Kod Selene, njezina baza obožavatelja želi gledati pristupačne komade, pa tako ona nosi Zaru, Mango, puno stvari koje spadaju u pristupačniji rang. To i nju čini pristupačnom jer želi rušiti barijere između sebe i svoje publike. Stoga ne nosi dizajnerske haljine cijelo vrijeme”, kaže Kate. “Primjerice, Sienna i ja smo od H&M-a prije otprilike sedam godina dobile jedan kardigan. Ako je pitate koji joj je najdraži džemper, reći će: ‘Zeleni kardigan iz H&M-a’. Toliko volimo taj kardigan”, smije se Kate. Doista, savjet koji svi možemo poslušati od Kate je taj da ne kupujemo “bez cilja”. “Traženje točno onoga što želite nije dobro samo za vašu garderobu”, kaže ona, “već i za vaš bankovni račun.” 

Iako kaže da to možda zvuči lako, uspostavljanje odnosa s najpoznatijim ženama na svijetu – poticanje da se trude, isprobavaju stvari – zahtijeva povjerenje. Dakle, koja je njezina tajna? Kao i uvijek, jednostavno je, ali učinkovito: “Pokušavam im pronaći haljinu koja ih tjera da kažu: ‘Ooo, sviđa mi se ovo, jaaako!’ Znate ono što odjeća može? E pa samo je u tome tajna.”

Fotografije: Frazer Harrison, Amy Sussman, Pascal Le Segretain, David Livingston, Dimitrios Kambouris/Getty Images