I baš kao što se s nostalgijom gledaju dokumentarci posvećeni Studiju 54, eri punka, glazbenim 80-ima ili bilo kojem drugom razdoblju koje je obilježilo svjetsku povijest, došao je red da se ispriča priča i o 2000-ima. A gdje drugdje nego u New Yorku.

Meet Me in the Bathroom, dokumentarni film iz 2022. temeljen na istoimenoj knjizi Lizzy Goodman iz 2017., dolazi u američka kina sljedeći mjesec. Film, koji je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu u siječnju, bit će prikazan u New Yorku i Los Angelesu 4. studenoga, prije nego što se pojavi na nacionalnim ekranima samo na jednu večer, 8. studenog. Zatim će se emitirati na Showtimeu, počevši od 25. studenog, a mi ćemo pričekati njegovu distribuciju na europskim filmskim kanalima koja je također najavljena.

U režiji Dylana Southerna i Willa Lovelacea, film prati povijest njujorške glazbene scene ranih 2000-ih s idejom da ispriča priču o posljednjem velikom romantičnom dobu rocka. Film se bavi utjecajem bendova poput The Strokes, LCD Soundsystem, Yeah Yeah Yeahs i Interpol koji su revitalizirali kulturni život uzdrmanog New Yorka nakon 11. rujna. Kako bi ispričao svoju priču o ovom ključnom trenutku u glazbi, film kombinira arhivske snimke, audio intervjue te fotografije i video. U pozitivnoj recenziji, Andrew Barker iz Varietyja pohvalio je film kao “živopisnu vremensku kapsulu njujorške rock kulture na prijelazu tisućljeća” te dodao u tekstu „Kako će se svaki pripadnik generacije X osjetiti staro“ se koliko su žarko gorjeli u punom naletu mladosti.”

Također, ovo je novi dokumentarac hvaljenog redateljskog para, skoro desetljeće nakon njihove uspješnice Shut Up and Play The Hits, o razlazu svjetski popularnih LCD Soundsystem.

Foto: Meet Me in the Bathroom press/Rebecca Greenfield