Čime zapravo hranite svog najboljeg prijatelja? Na to nam pitanje odgovara sjajan novi brend zdrave pseće hrane na hrvatskom tržištu Pas Kitchen.

A nakon što nam je pokušao objasniti da suha i ostala kupovna hrana i nisu baš neka najzdravija opcija za zdravlje pasa, zapravo baš suprotno, Pas Kitchen nam je ponudio i rješenje. Zahvaljujući njima, na adresu vašeg ljubimca, dakle i vašu, sada stiže ukusna svježe kuhana hrana, balansiranih nutritivnih vrijednosti, skrojena prema kilaži vašeg psa, a za tu su se priliku savjetovali i s veterinarkom nutricionistkinjom. Posebna pažnja usmjerena je namirnicama jer Pas Kitchen hranu priprema od sastojka koje jedu i ljudi jer tako bi trebalo i biti. Ovaj zanimljiv poslovni model koji funkcionira po principu mjesečne pretplate, osmislio je i u djelo kod nas proveo Ivan Zovko. Objasnio nam je sve što trebamo znati o ovom odličnom projektu i zašto broj zadovoljnih njuški iz dana u dan raste.

Znam da si studirao vani, i znam da ti je poslovni background sasvim nešto drugo. Reci mi ukratko više o tome i u kojem trenutku si došao do zaključka da je Pas Kitchen tvoj idući projekt.

Točno, živio sam godinama u Velikoj Britaniji gdje sam završio fakultet i ostao raditi. U Londonu, Portugalu i Hrvatskoj sam radio puno sa startupima i tehnološkim firmama i pomagao im razviti proizvode i pomoći organizaciji u rastu. Kada sam se 2020. vratio u Hrvatsku, Tonči (uhati mješanac terijera kratkih nogu) me osvijestio da na tržištu ne postoji svježa, zdrava hrana za pse. Shvatio sam da smo jako pažljivi i brinemo da zdrave namirnice u balansiranom obroku unosimo u sebe. Međutim, ne znamo niti blizu čime zbilja hranimo naše najbolje prijatelje i koliko pravilna prehrana utječe na dugoročno zdravlje psa. Prvi cilj je bio vratiti hranu u hranu za pse. Zatim sam primijetio da iskustvo vezano uz prehranu pasa ima prostora za napredak. Htio sam približiti jednostavnost korištenja digitalnih proizvoda (poput Netflixa ili Spotify) u brigu o prehrani pasa. Tako Pas Kitchen funkcionira u obliku jednostavne pretplate na hranu gdje svaki mjesec dostavimo paket s hranom prilagođen upravo tom psu. Rješavajući svoj, tj. Tončijev problem, shvatio sam da nisam jedini koji razmišlja čime hrani psa – tako je nastao Pas Kitchen.

pas kitchen

Za sve one koji još uvijek nisu sigurni zašto je svježa hrana itekako važna za pse, pokušajmo im u nekoliko rečenica objasniti.

Vrlo je jednostavno; na pari lagano kuhana svježa hrana najbolje zadržava prirodne nutrijente, bez umjetnih aditiva, nježna je za želudac i sigurna od mogućih bakterija koji se kuhanjem uklone. Dio prednosti prelaska na ispravnu i balansiranu prehranu primijeti se odmah u sjajnijoj dlaci, energiji i zdravijoj probavi. No glavni benefit je dugoročno zdravlje psa, da što manje vremena provodi kod veterinara kada pas ostari i bude velik. Baš kao i kod ljudi – ako dugo jedeš nekvalitetno, sigurno ćeš to osjetiti na vlastitom zdravlju. Sve recepte smo napravili zajedno s veterinarskim institutom u Italiji da budu cjeloviti i nutritivno balansirani. Osim nutritivnog balansa, jako nam je bitno da su namirnice kvalitetne i ne razlikuju se od onih za prehranu ljudi. Na kraju krajeva, svaki novi recept sami probamo. Tako meso kupujemo kod mesara na Dolcu, a povrće kod hrvatskih OPG-ova. Pas Kitchen je 100% hrvatski proizvod od polja i farmi do pseće zdjelice. Cijeli fokus nam je na kvaliteti proizvoda, tako da njuške ostanu zdrave.

pas kitchen

Dehidrirana hrana, primjerice je napravljena s ljudima u fokusu, a ne psima. Cilj dehidrata je da bude jednostavan ljudima za skladištenje i korištenje, a ne zdrav, balansiran obrok pun namirnica koje bi voljeli dati najboljim prijateljima. Godinu dana kasnije i skoro tisuću sitih i vidljivo sretnijih njuški pokazalo je da psi mogu jesti bolje i zdravije. Na kraju, vjerujemo da hrana treba dolaziti iz kuhinje, ne laboratorija.

Gdje i kako nastaje hrana Pas Kitchen i koliko često se mijenja menu.

Na zapadu Zagreba na Malešnici, prikladno u bivšoj mesnici smo napravili kuhinju gdje kuhamo i pakiramo klopu. Sve sastojke (svježe meso, mrkvu, grašak, krumpir, batat i leću) kuhamo lagano na pari da budu sigurni i lako probavljivi. Na kraju dodamo vitamine i mikrominerale za cjeloviti balansirani obrok. Nakon kuhanja klopu brzo tzv. šokiramo na -18 stupnjeva i vakumiramo kako bi zadržala svježinu i nutrijente.

Krenuli smo s tri recepta, Sveta Krava s junetinom, Leteća Kokoš s piletinom i Gladan Prasac sa, nikad nećeš pogoditi – svinjetinom.

Najnovija vijest oko koje sam jako uzbuđen i ponosan na cijeli tim je inovacija u suradnji s Veterinarskim fakultetom u Zagrebu – prvi smo na svijetu napravili svježu, cjelovitu hipoalergenu superhranu bez mesa. Kao protein se koristi insekt koji ne izaziva alergijsku reakciju pasa na životinjski protein. Ovo je veliki korak u prehrani pasa s kojim ćemo uskoro krenuti snažnije prema EU tržištu.

Koliko je kompleksna logistika s obzirom na to da dostavljate svježu hrana, iako sada ste dostupni i na nekoliko fizičkih lokacija je li tako?

Točno. Pas Kitchen nalazi se i kod naših prijatelja čije se trgovine većinom bave odabranim proizvodima za kućne ljubimce. Jako nas vesele ovakve suradnje s kojima ljudima približavamo zdravu, svježu hranu za pse. Za narudžbe preko našeg weba, dostavu imamo u cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji, a hrana se pakira u izolirane kutiju koja unutar 24 sata stiže zaleđena do kućice klijenata i njihovih vlasnika.

Tri najvažnije stvari koje vrijedi istaknuti o projektu/ideji Pas Kitchen.

U Pas Kitchenu imamo 3 temeljna fokusa – pas, čovjek, okoliš. Možda zvuči isprazno, ali dopusti da objasnim. Cilj je pravilnom prehranom zadržati zdravlje njuški. Svježe kuhana, balansirana hrana se pokazala kao najbolji način za to. Dalje, bitno nam je podržavati vrijedne ruke malih proizvođača, pa sve namirnice nabavljamo direktno iz hrvatskih OPGova i malih farmi. I zadnje, ali jednako bitno – radimo na tome da prehrana ljubimaca postane održiva. Želimo zdravo hraniti njuške još dugo vremena, pa se trudimo sačuvati resurse da to možemo. Osim inovacija u pakiranje i proizvodni proces gdje ćemo uskoro eliminirati plastiku, ulažemo u inovativne, prirodne recepte poput svježe hipoalergene superhrane s insektima. Uz iznimne zdravstvene karakteristike, farma insekata ima bitno manji utjecaj na okoliš od uzgoja životinja za hranu. Pas dobije nutritivno najčišći izvor proteina i sve potrebno za zdrav i veseo život. Win-Win.

pas kitchen

Jesi li se sa sličnim biznis modelom susreo već negdje?

Jesam. Pretplata na hranu provjereni je model koji dolazi i u Hrvatsku. Pretplata na (digitalne) usluge već je prihvaćen koncept radi jednostavnosti za korisnika – naruči jednom i ne razmišljaj. Vjerujem da ćemo s Pas Kitchen pomoći približiti koncept pretplate na hranu i u Hrvatskoj.

Tko je zadužen za komunikaciju brenda, odlična je.

Hvala ti! Drago mi je da ti se sviđa. Htio bih reći da se trudimo, ali mislim da će Instagram i naš web pokazati drugačije. Ured nam je u coworking prostoru na Zavrtnici u Zagrebu gdje smo okruženi mladim i inspirativnim ljudima. Svakodnevno i njihovim psima. Osim dnevnih maženja i bacanja loptica s njuškama, inspiriraju nas priče i interakcija s ljudima, pa u takvom okruženju nije teško biti kreativan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pas Kitchen (@pas.kitchen.food)

Foto: Pas Kitchen