D16 Coffee je entuzijastični tim barista i pržionica specijalne kave iz Splita koji se može pohvaliti pržionicom, šarmantnom kavanom u srcu Dioklecijanove palače i espresso barom u prometnoj četvrti u blizini starog grada, a sada su se smjestili i u Zadru, i to na adresi Poljana Pape Aleksandra III

Ne čudi, zaista, da su specialty kave postale iznimno popularne u Hrvatskoj, gdje je kavovanje postalo praktički ritual okupljen oko prijateljstava i romantičnih odnosa.

D16 Coffee je to prepoznao, i u Splitu prije nekoliko godina otvorio prvu kavanu koja nudi specialty kavu, a taj su sudbonosni trenutak zabilježili i u samome nazivu svoga brenda. Naime, D16 je jednostavno skraćenica prve adrese i lokacije njihovog vrhunskoga kafića, Dominisova 16, čime odaju počast srednjovjekovnom nadbiskupu i znanstveniku Marcu Antoniju de Dominisu koji je osmislio teoriju svjetlosti i teoriju duge. Stoga se, logično, i njihovo prepoznatljivo lagano pečenje zove Dominis blend.

D16 Coffee to go

“Ponosni smo na bogatu hrvatsku kulturu ispijanja kave koju su oblikovali Osmanlije, Mlečani i Austro-Ugari. Stoga naše lokacije i brendiranje krase neobične ilustracije akademskog umjetnika Luke Duplančića koji prikazuje ovu tisućljećima dugu tradiciju spojenu s urbanim elementima kako bi predstavili naš pristup trećeg vala i suvremenu potražnju za još boljom šalicom.”

Uspjeh brenda je, osim što su prvi takav kafić, polučila formula da se trude svakom gostu ponuditi što kvalitetniju uslugu i jedinstven doživljaj pripravljanja i ispijanja kave. Naravno, uvelike im pomaže i to da je kava naprosto fantastična.

D16 Coffee to go

“Ulažemo u edukaciju svih naših zaposlenika dok u isto vrijeme slušamo želje i komentare naših mušterija kako bi što bolje unaprijedili ponudu i pristup samom poslu”, kaže nam tim D16. Kako Zadar ima bogatu kulturu kave, nametnuo se kao logičan daljnji korak za širenje ovoga brenda.

“Ideja za novu lokaciju je bila napraviti mjesto gdje bi ljudi mogli pobjeći od užurbane svakodnevnice i u miru popiti svoju jutarnju kavu. Htjeli smo da je kava kao proizvod u centru pozornosti, zato smo se bazirali na minimalistički stil uređenja koji daje dojam svježine i osjećaj ugode.” Što se tiče dizajna interijera, za njega je zaslužan cijeli D16 tim, a u shopu nude visokokvalitetne 100% Arabica kave. “U Zadru imamo naš Dominis blend koji razvijamo posljednjih 5 godina po posebnoj recepturi, kao i mnoge single origin kave (kave sa svih krajeva svijeta, npr. Ethiopia, Colombia, Brazil…).”

D16 Coffee to go

Iako je D16 kava sve popularnija kod kavoljubaca, uvijek se nađe nova osoba koja bi ovoj specialty kavi htjela dati priliku. Pitali smo ekipu koju kavu preporučuju za nekoga tko prvi put ulazi u svijet specialty kave, a nađe se u Splitu ili Zadru. “Preporučili bismo Dominis blend cappucino koji je i osmišljen u svrhu približavanja specialty kave široj publici.”

Za one malo zahtjevnijeg nepca koji se uvijek pitaju je li kvaliteta kave zaista onakva kakvom se reklamira, iz D16 tima kažu kako uvijek nabavljaju najbolja zelena zrna iz tekuće sezone koja svježe prže. “Isključivo koristimo 100% arabica specialty zrna kave koja su u skladu s najvišim standardima uzgoja, sušenja, sortiranja, transporta i prženja koje je postavilo Specialty Coffee Association. Naši baristi i pržionici su edukatori i inovatori, neprestano eksperimentiraju s novim mješavinama i metodama kuhanja kako bi svaki put osigurali najglađu šalicu.”

Ako ste među kavoljupcima poput nas, sve detalje o D16 kafiću, shopu i kavi potražite ovdje.

 

Foto: Studio Radiona