Naši mali vinski kutak ima sve više fanova svakim danom, stoga vas pozivamo da se ne ustručavate s nama sudjelovati u kreiranju. Podijelite s nama vina koja su vas oduševila, a mi ćemo se baciti na odabir onih koje ćemo izdvojiti kao preporuku. Baš kao što je to ovog puta istarska malvazija iz jedne male vinarije velike povijesti – Vina Romeo

Priča ove vinarije seže još u davnu 1850. godinu, a bilo je potrebno mnogo predanosti u prenošenju znanja nizom generacija, kako bi se očuvalo obiteljsko naslijeđe koje danas tvori vinariju Vina Romeo. Samo danas su u njoj aktivne tri generacije! Romeo Licul sa suprugom Anom prenio je znanje svojih roditelja na kćer Mirjanu i supruga joj Roberta, koji su zatim uspjeli tu istu ljubav prema vinu i vinariji prenijeti i na svoje kćeri, Robertu i Antonelu. Svi su involvirani u rad vinarije a u to spada briga za oko 8 hektara kultiviranih vinograda, plasman vina na tržište, prodaju, marketing, organizacija degustacija, vođenje kušaone…

Iako se većina vinarija smjestila oko Buja i Momjana, ovu vinariju ćete pronaći u malom mjestu Nedešćina, blizu Labina, tako da su im vinogradi smješteni u dijelu crvene Istre, na mediteranskom tlu, u neposrednoj blizini mora, bogatom crvenicom koja njihovim vinima daje dodatnu kvalitetu. Kod njih možete proći prepoznatljiva vina istarskih autohtonih sorti: Malvazija, Teran te ostale sorte vina Rose, Chardonnay, Muškat, Merlot, Cabernet Sauvignon te Pjenušac. Mi smo ovog puta odlučili izdvojiti Malvaziju, a više o njoj čitajte u nastavku!

Vina Romeo, istarska Malvazija

Sorta grožđa: 

100% malvazija iz vlastitih vinograda

Vinograd:

Istočno istarsko vinogorje, crvenica 

Note: 

voćne, s posebnim naglaskom na note jabuke, marelice i breskve

Najbolje poslužiti: 

6-8 °C / uz glavno jelo ili kao piće dobrodošlice

Sljubiti sa:

laganijom hranom, poput tjestenine, rižota, ribe i plodova mora, lososa ili nježnijeg crvenog mesa

Grazia menu!

Juha od brancina za predjelo, kao glavno jelo pljukanci s morskim plodovima te kao desert istarski kraf!

Neobično običan par:

Flambirani istarski krafi u karamel umaku

Cijena:

70 kn