Superheroj u mineralnom svijetu je svakako magnezij, kojem pripisuju čudotvorna svojstva u mnogim područjima zdravlja. Magnezij je potreban kako bi mozak mogao funkcionirati, odličan je za mišiće jer opušta jake grčeve i bolove, a potreban je i vašem srcu. Gotovo da ne postoji stanica u tijelu koja ne treba magnezij kako bi radila svojim punim kapacitetom

“Magnezij je bitan mineral odgovoran za više od preko 300 biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući brzinu metabolizma, replikaciju DNA, sintezu proteina i detoksikaciju”, objašnjava nutricionistica Sarah Flower. Čim se razina magnezija smanji, vaše tijelo jednostavno ne može funkcionirati učinkovito kao što bi to trebalo, zato ponekad treba i dodatno unijeti magnezij u tijelo, a za to je najbolji onaj koji dolazi u ljuskicama, čisti magnezij koji se može kupiti u ljekarnama i svim većim drogerijama. Ako još niste sigurni da je magnezij baš ono što treba vašem tijelu, u nastavku pronađite 7 dobrih razloga zašto bi svakako trebali razmisliti o unosu istog.

Ublažava bol u mišićima

Nakon bilo kojeg oblika tjelovježbe preporučuje se unos magnezija jer on pomaže kod nakupljene mliječne kiseline koja uzrokuje bol i neugodno zatezanje u mišićima. Također je dokazano da poboljšava kod raznih problema sa zglobovima i mišićima, uključujući fibromialgiju, osteoporozu i druga upalna stanja.

Podiže energiju

Ako se osjećate umorno bez razloga, vjerojatno vam fali magnezija. Definitivno bi trebali pokušati uvesti više hrane bogate magnezijem u vašu prehranu (banane,brokula), ali uzimanje dnevnog dodatka magnezija će također pomoći.

Rješava probleme s probavom

Magnezij, osobito u tekućem obliku, pomaže u poboljšanju simptoma zatvora zbog njegovog laksativnog učinka kada se uzima u visokim dozama. Ako imate problema sa zatvorom u prehranu ubacite više namirnica bogatih magnezijem, a za kratkoročnu pomoć popijte mineralnu vodu bogatu magnezijem.

Pomaže kod nesanice

Ok, magnezij nije čudotvoran lijek koji će riješiti sve vaše probleme, ali izvrstan je saveznik u borbi s nesanicom. Prvenstveno opušta mišiće,a pomaže i kod otpuštanja misli, što je jedan od najvećih problema kod usnivanja.

Štiti od dijabetesa tipa 2.

Iako osobe koje boluju od dijabetesa trebaju slijediti savjete svog liječnika, magnezij se pokazao kao jako koristan za dijabetičare. Istraživanja pokazuju da magnezij može smanjiti rizik od razvoja bolesti, a također su pokazala da oko 48% dijabetičara ima nisku razinu magnezija u krvi, što može utjecati na sposobnost inzulina da zadrži razinu šećera u krvi pod kontrolom.

Pomaže kod depresije

Magnezij igra vitalnu ulogu u održavanju funkcije mozga i stabilizaciji raspoloženja, a studije su otkrile jaku korelaciju između niske razine magnezija i većeg rizika od depresije.

Održava zdravlje srca

Magnezij se također smatra vrlo važnim i korisnim za zdravlje srca, budući da se najveća količina magnezija u cijelom tijelu nalazi u srcu. Magnezij je neophodan za zdravu kontrolu funkcije krvnih žila, regulaciju krvnog tlaka i normalne kontrakcije srca, tako da je nedostatak nevjerojatno opasan.