Puštanje kose ponekad je vrlo težak i dugotrajan proces, a razlog za to često se krije i u vašim navikama vezanim za njegu i čišćenje kose

Mnoge se žene bore s istim problemom. Kosa im naraste do jedne dužine te se zaustavi i čini se nemogućim natjerati je na ponovni rast. No stručnjaci upozoravaju na pet pogrešaka koje žene najčešće čine, a koje utječu na zaustavljanje rasta kose.

Nepravilno pranje vlasišta

Baš kao i na koži lica, u porama vlasišta skupljaju se nečistoće, masnoće i odumrle stanice kože kojih se trebate riješiti. Za to vam je, prije svega, potreban odgovarajući šampon za vaš tip kose te redovito i ispravno pranje. Ubacite u njegu kose i piling vlasišta kako biste potaknuli cirkulaciju, riješili se nečistoća i tako kosu potaknuli na rast.

Izostavljanje masaže vlasišta

Masiranje vlasišta mnogima može zvučati bespotrebno, no znanstveno je dokazano da ono potiče rast kose. Masažom vlasišta dolazi do poboljšanja cirkulacije krvi. Krv je prepuna hranjivih tvari važnih za rast kose, poput proteina, željeza, vitamina C, omega-3, vitamina A, cinka, selena, biotina. Pojačana cirkulacija pomaže kosi da diše te tako potiče folikule na rast. Masiranje izvodite jednom tjedno po 10 minuta. Za bolji učinak uključite eterična ili hladno prešana hranjiva ulja.

Nekorištenje suplemenata

Zdrava hrana i suplementi vrlo su bitni za rast kose. Kako bi dobili potrebne aminokiseline, mnoge se žene kao dodatak prehrani uvode kolagen. Isto tako, biotin te općenito vitamini B jačaju kosu i potiču je na rast.

Neredovito skraćivanje vrhova

Iako svi znamo da kosa raste iz tjemena, neredovito šišanje i ispucali vrhovi dovode do stagnacije rasta koju mnogi ne shvaćaju. No filozofija iza toga poprilično je jednostavna. Zbog pucanja vrhova kosa može rasti samo do određene razine, a nakon toga se neprestano razdjeljuje na vrhovima. Kako biste to spriječili, potrebno je redovito šišati vrhove.

Ostale razloge potražite na ljepotaizdravlje.hr