Joga je prekrasna praksa koja dolazi u različitim stilovima. Mogli bismo ju opisati kao “meditaciju u pokretu”, govori mi Antonela Horvat, dugogodišnja učiteljica joge u čijem Ashtanga vinyasa stilu uživaju brojni polaznici satova na čak nekoliko zagrebačkih lokacija kao što su Pink Elephant, Yoga Plejs i Nitya Yoga Studio zatim Allegra fitness i wellness centar te MoFit fitness.

Naglašava mi i da, iako je joga za sve, treba imati na umu da svaki stil nije za svakoga. Baš je Antonela bila idealna sugovornica na temu zašto je joga dobra tjelovježba za svaki dan. A zapravo je i puno više od tjelovježbe.

Povećava vaše strpljenje, uvažavanje i smanjuje razinu frustracija

Na svakom joga satu se očekuje od vas da budete strpljivi prema sebi i svome tijelu kako biste time izbjegli nepotrebne ozljede. To ujedno razvija i veliku dozu strpljivosti i uvažavanja u drugim segmentima života te situacijama koje vas mogu zadesiti, a na koje ne možete nikako utjecati.

Povećava snagu i fleksibilnost (mentalnu i fizičku)

Redovitim prakticiranjem joge radite isključivo uz pomoć težine vlastitog tijela, što kroz vrijeme gradi nevjerojatnu snagu. Prvenstveno snagu volje pa zatim i unutarnju fizičku snagu. Prakticirajući jogu neko vrijeme osjećat ćete nakon svakog odrađenog sata naboj dobre energije. Pri tome ne morate nužno biti fleksibilni da biste se odlučili na jogu. Dapače, ako ste kruti joga je savršena praksa za vas. Nepravilnim dugosatnim sjedenjem u uredu narušavate posturu tijela; ramena vam kreću naprijed i prema dolje, glava također kreće padati prema naprijed i stvara se grbica u gornjem dijelu leda. Stražnji dio bedrenih mišića se skraćuje i time smanjuje pokretljivost vaše zdjelice, a time i samu mobilnost kod pregiba prema naprijed. Tako lakše dolazi do bolova i problema u donjem dijelu leda. Redovitim vježbanjem vrlo brzo ćete primijetiti postupno povećanje fleksibilnosti i mobilnosti. To će vam uvelike poboljšati posturu tijela i olakšati pokretljivost u svakodnevnom životu.

Imat ćete bolji body image

Joga će vam potpuno osvijestiti tijelo. Način na koji se držite, sjedite, krećete i spavate.
Počet ćete više vjerovati svom tijelu kroz vježbanje asana koje su kompleksnije, a to će vas ohrabriti te ćete postati ustrajniji. Kada jednom uspijete izvesti pojedinu asanu, razina samopouzdanja će narasti. Počet ćete uživati u svom tijelu i prihvatit ćete ga sa svim njegovim vrlinama i manama, što naravno može pozitivno utjecati i na vaš seksualni život.

Uči vas pravilno disati

Dah je most između vašeg tijela i uma. Počet ćete svjesno disati, a dah će postati dublji, duži, mirniji i kvalitetniji. Ako pravilno dišete i uspijete održati dobar energetski balans vi ste zdravi!

Smanjuje razinu stresa i snižava krvni tlak

Joga položaji su dizajnirani tako da potiču relaksaciju tijela i uma te time smanjuju stres, anksioznost i depresiju. Znanstveno je dokazano da joga može smanjiti razinu kortizola (primarni hormon stresa). Joga vas uči da budete prisutni u trenutku, uči vas strpljenju i da u tome pronađete osjećaj mira, što uvelike može pomoći u smanjivanju osjećaja anksioznosti. Budući da snižava krvni tlak time automatski umanjuje mogućnost srčanih bolesti.

 

Foto: Unasplash