Ove natpise sigurno ste zamijetili šetajući gradom, a sada su okupljeni na jednom mjestu, u knjizi grafita „Nebitno: Glavu gore”, koju možete kupiti u Laubi.

Ako ste u šetnji gradom spazili nenametljivi grafit i ostali osupnuti igrom riječi ili sarkastičnim one-linerom, onda ste upoznali gradskog umjetnika znanog pod imenom  – Nebitno. Njegovi grafiti djeluju kao lijek, mogu se čitati kao duhovita dosjetka, kratka pjesma ili naprosto kao detalj iz gradske svakodnevice.

Ako vas je osvojio dok ste šetali ulicama grada, onda će vas i razveseliti vijest da sve njegove dosjetke od sada možete i pronaći na jednom mjestu, u knjizi grafita „Nebitno: Glavu gore” koja je svoje predstavljanje imala u lipnju.

”Nebitni grafiti mogu se naći u svim dijelovima Zagreba, ali uočit će ih samo prolaznici koji doslovno obraćaju pozornost na nebitno. Grafiti se mahom nalaze sa strane, u međuprostorima, ispod agresivnih reklama ili na objektima koji su toliko nenametljivi da su nevidljivi. U tom smislu Nebitno se ukazuje kao nagrada nama koji ne gledamo ispred sebe, koji bez razloga piljimo u beznačajne dijelove ulice i spremni smo u prolazu zastati i spaziti „donekle neočekivano”. Ti grafiti uvijek su kratke, sarkastične, direktne, ali ne prvoloptaške izjave, ispisane estetski promišljenim švrakopisom, koje se pametno rugaju lijenom svakodnevnom umu. Nebitno koristi svima znane fraze i floskule da bi nam se smijao, ali i da bi tu govornu kramu dojmljivo isprašio, postavio u zanimljiv kontekst i pretvorio u uličnu poeziju. Stoga svaki grafit funkcionira kao duhovita dosjetka i kratka pjesma, ali svoje puno značenje dobiva u gradskom prostoru, u svakodnevici gdje susret s Nebitnim uvijek djeluje kao ćuška.”, napisao je Luka Ostojić, književni kritičar, u predgovoru knjige koju je uredila i dizajnirala ummjetnica Maja Maar

Knjigu možete pronaći u Laubi, po cijeni od 200 kn, a rad s potpisom ”Nebitno” nastaviti pratiti na Facebook stranici.

Foto: Facebook Nebitno