„28 dana drugog stanja“ eksperimentalna je audiovizualna zbirka poezije autora Marka Cindrića. Marko je inače kazališni, filmski i TV glumac, redatelj, producent, i odnedavna pjesnik

Pisani oblik zbirke, „Drugo stanje“, nastajao je od studenog 2019. do listopada 2020. Tema je zbirke pojam drugog stanja: drugo stanje kao trudnoća; drugo stanje kao stanje svijesti kad nas obuzme tobogan emocija i izbacuje izvan našeg habitusa; drugo stanje uzrokovano vanjskim utjecajima poput korona virusa i potresa. Nit vodilja cijele zbirke je trudnoća njegove supruge pa zbirka otpočinje frustracijom i strahovima da neće nikada imati potomstvo, a nastavlja se do rođenja njihovog prvog djeteta.

Pisana zbirka trenutno se uređuje jer je Marko želi objaviti u cijelosti i u tiskanom izdanju, ali budući da i dalje piše svaki dan, osjetio je potrebu dio materijala koji neće biti uvršten u tiskano izdanje objaviti na svojim profilima društvenih mreža. Počeo ga je objavljivati tako da uz pjesmu postavi fotografiju, a potom je pjesmama dodavao i vlastitite kućne audiovizualne uratke.Izuzetno pozitivne reakcije na svakodnevne objave ohrabrile su ga i potakle da vizualnu komponentu poezije odluči nadograditi i estetski unaprijediti eksperimentalnim filmovima i zatraži potporu za digitani sadržaj na natječaju Ministarstva kulture, koje je prepoznalo i podržalo ovaj poduhvat.

Filmove su snimili priznati domaći direktori fotografije  Stanko Herceg, Mirko Pivčević, Mario Sablić, Jasenko Rasol, Mario Delić, Damir Kudin, Tomislav Krnić, Dinka Radonić, Ana Vrdoljak, Raul Brzić, Tomislav Sutlar, Pavle Kocanjer, Davor Bjelanović, Lutvo Mekić i Srđan Kokanov, s kojima je otprije surađivao na brojnim filmovima (ZG80, Broj 55, Nije sve u lovi, Dopunska nastava) i serijama (Loza, Crno bijeli svijet, Nestali). 

Filmovi su u jednom kadru i traju oko minute te se naslanjaju na audio snimku Markovog čitanja pjesama. Audiovizualnu zbirku tvori 28 pjesama i na društvenim mrežama objavljuje se po jedna pjesma-film svaki dan u veljači, koja broji 28 dana, što je inspiriralo i naziv projekta. Cilj je bio da projekt bude lako dostupan široj publici, ali da joj se pruži svjež i drugačiji način konzumiranja poezije, u inovativnoj formi temeljenoj na audiovizualnom eksperimentiranju vrhunskih nezavisnih profesionalaca i slobodnih umjetnika okupljenih oko projekta.

Stoga zbirka izlazi kao Facebook Watch serijal i IGTV serijal, a ima i Vimeo kanal. Svakako bacite oko!