U periodu od mjesec dana Virovitica postaje centar kazališne kulture. Od 9. veljače do 9. ožujka Kazalište Virovitica bit će središte svog tradicionalnog, a ove godine i jubilarnog 20. izdanja Virovitičkih kazališnih susreta. 20. Virkas pred publiku donosi 12 prepoznatih i nagrađivanih predstava iz repertoara vodećih domaćih i regionalnih kazališnih kuća, od Zagreba, Osijeka i Dubrovnika do Novog Sada i Zenice te dakako Kazališta Virovitica.

Sa svojom bogatom stogodišnjom tradicijom i s više od deset tisuća izvedenih predstava, Kazalište Virovitica nalazi se među deset najboljih u Hrvatskoj, po broju predstava i gostovanja te kroz čitavu godinu doprinosi kulturnom bogatstvu virovitičke zajednice. Kao jedan od ključnih programa kazališta razvio se upravo Virkas – danas jedno od najvećih kazališnih događaja u Hrvatskoj, koji ove godine obilježava svoje jubilarno 20. izdanje i donosi najbogatiji program festivala do sada.

20. Virkas

Ovogodišnji Virkas započet će 9. veljače svečanom premijerom predstave “Krivi Billy s Inishmaana”, nastale pod redateljskim vodstvom Dražena Ferenčina. Riječ je o predstavi koju su zajedničkim snagama pripremili Kazalište Virovitica i zagrebačko Dramsko kazalište Gavella, a nakon svečane premijere publika će predstavu moći pogledati i 10. veljače.

Po otvorenju svakog vikenda kroz period od mjesec dana slijede izvedbe više od deset hvaljenih i nagrađivanih predstava iz čitave Hrvatske i regije, dok će se cjelokupni program festivala održavati na čak četiri lokacije; osim u Virovitici, dio predstava bit će izveden i u Slatini, Suhopolju i Pitomači.

Program 20. Virkasa ove godine tako pred publiku donosi niz hvaljenih predstava renomiranih kazališnih kuća, među kojima su: “Kad svijeće dogoreTeatra Erato i HNK Zagreb, nastale prema romanu Sandora Maria i u režiji Branka Ivande, a u kojoj glavne uloge nose Siniša Popović, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić i Iva Mihalić; iz repertoara BNP Zenica pred virovitičku publiku stiže “Tri dana”, nagrađivana predstava Romana Sikore, koju je i sam autor definirao kao crnu komediju; INK Gradsko kazalište Pula na Virkasu sudjeluje s hvaljenom predstavom “Majka i dijete”, duodramom nastalom prema tekstu norveškog autora Jona Fossea, a u režiji Matije Ferlina, čije glavne uloge iznose Jadranka Đokić i Ugo Korani.

20. Virkas

Uz navedene, program Virkasa obogaćuju i istaknute predstave Kazališta Marin Držić i Dubrovačkih ljetnih igara – “Vidi kako Lokrum pere zube”, zatim HNK u Osijeku – “Čaruga”, HNK u Varaždinu – “Legenda”, riječkog HNK Ivan pl. Zajc – “U ritmu Broadwaya”, Kulturnog centra Osijek – “Plišana revolucija”, Doma kulturne Sisak i Teatra Exit – “Početak”, te zajedničke koprodukcije predstava “Testosteron”, iza koje stoje Teatar Exit, Ludens Teatar i Kulturni centar Osijek i “Što na podu spavaš” koja je nastala u suradnji SNP Novi Sad, GDK Gavella, NP Sarajevo i MESS Sarajevo.

Dio programa bit će usmjeren i na najmlađe, pa će tako u sklopu Malog Virkasa školarci imati priliku pogledati predstavu “Drvljaci” Centra za kulturu Čakovec, a u slobodnoj prodaji djeca i mladi uživat će u predstavi “Krokodil” HNK Varaždin. U Slatini i Suhopolju posjetitelji će moći pogledati predstavu “Julijin balkon” Hit Teatra, te u Pitomači predstavu “Vla Vla Vlajland Cabaret” Kazališta Moruzgva. 

20. Virkas

Bogati program 20. Virkasa predstavljen je press konferencijom održanom u Kazalištu Virovitica, na kojoj su sudjelovali virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, stručni suradnik za programe u kulturi i kazališnu suradnju Miran Hajoš i ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

Ulaznice za ovogodišnje jubilarno 20. izdanje Virkasa dostupne su u prodaji, a detaljan program i sve ključne informacije mogu se pronaći na službenim stranicama Kazališta Virovitica.

Foto: PR