I samo razmišljanje o desertu nakon obilne večere u vama izaziva želju za slatkim. Evo i znanstvenog objašnjenja zašto
Upravo ste pojeli veliki obrok, nagomilali ste tanjur i toliko ste siti da razmišljate o otkopčavanju hlača, a ipak u trenutku kad netko spomene desert, opet ste voljni i sposobni nastaviti jesti. Kao da vaš normalan želudac kaže: “Pun sam”, ali drugi dio njega se javlja: “Daj mi žlicu – za slatko uvijek ima mjesta!”
Ispostavilo se da postoji znanstveni razlog zašto se to događa, a zove se “želudac za desert”. Najnovija istraživanja pokazuju što ga uzrokuje, a razlog bi mogao biti iznenađujuć.
Što uzrokuje “želudac za desert”
“Želudac za desert”, odnosno želja za slatkim nakon obilnog obroka, ipak ne započinje u vašem želucu, nego, sugeriraju stručnjaci – u vašem – mozgu! Nedavna studija Max Planck instituta za istraživanje metabolizma u Njemačkoj istraživala je utjecaj konzumacije šećera kada smo već siti. Nalazi su pokazali da su hipotalamički pro-opiomelanokortin (POMC) neuroni, smješteni u hipotalamusu (područje mozga koje regulira hormone i upravlja osjećajima poput gladi, žeđi, pospanosti i sitosti), ključni za ovaj fenomen.
Točnije, otkrili su da POMC neuroni igraju dvostruku ulogu. Pomažu nam da se osjećamo siti kada smo dovoljno pojeli, ali također i signaliziraju želju za slatkim poslasticama nakon toga, što može dovesti do prejedanja. Istraživanje je pokazalo da isti neuroni koji su odgovorni za signaliziranje sitosti također pokreću želju za slatkim. Čini se da čak i samo razmišljanje ili gledanje slatkiša može aktivirati ove neurone, otpuštajući kemikaliju zvanu beta-endorfin koja, pak, izaziva osjećaje zadovoljstva.
Fascinantan evolucijski fenomen
Iz evolucijske perspektive, ovo ima smisla: šećer je rijedak u prirodi, ali daje brzu energiju. Mozak je programiran da kontrolira unos šećera kad god je dostupan. Ova žudnja za desertom čak i kad smo siti fascinantan je fenomen, a uključuje kombinaciju faktora. Šećer prirodno daje brzi porast energije, tako da je ovaj nagon za konzumiranjem šećera, čak i kad smo siti, mogao biti koristan za preživljavanje.
Tu postoji i odnos između zadovoljstva i nagrade. Sustav nagrađivanja mozga aktivira šećer, oslobađajući kemikalije koje izazivaju užitak i koje slatke poslastice čine neodoljivima. A ta se žudnja može još više pojačati kad osjetimo ili kušamo desert, pojačavajući i želju za jelom čak i kada smo siti.
Kako upravljati “želucem za desert”
Možda je ponekad teško ignorirati vaš želudac kad žudi za slatkim, ali uz dobar izbor i malo planiranja možete postići slatku ravnotežu. Ako vam se nakon uživanja u zasitnom obroku javlja žudnja za slatkim i možete bez problema pojesti desert, evo nekoliko kreativnih načina kako se riješiti te žudnje:
1/ Napravite neke strateške slatke zamjene
Ako vaš mozak traži šećer, u redu je da mu se prepustite – u umjerenim količinama. Komad tamne čokolade može biti zadovoljavajući slatkiš koji također daje vašem tijelu poticaj antioksidansa. Čak i zdjelica svježeg bobičastog voća ili meda prelivenog grčkim ili običnim jogurtom može dati onaj zadovoljavajući slatki okus za kojim vaše tijelo žudi.
2/ Žvačite žvakaću gumu
Žvakaća guma može pomoći u obuzdavanju želje za još više hrane i pomoći vam da se osjećate zadovoljni. Podaci pokazuju da jednostavan čin žvakanja žvakaće gume tijekom 45 minuta može pomoći u suzbijanju žudnje, djelomično zahvaljujući pokretu žvakanja, koji mozgu signalizira osjećaj sitosti. Studije su također pokazale da žvakanje žvakaće gume potiče otpuštanje određenih hormona povezanih s kontrolom apetita, što ju čini jednostavnim i učinkovitim alatom za kontrolu gladi.
3/ Pokušajte uživati u kontroliranim porcijama
Poslužite si minimalnu porciju, poput male kuglice sladoleda ili sorbeta te se usredotočite na uživanje u svakom zalogaju. Polagano jedenje pomaže povećati užitak i signalizira mozgu da ste zadovoljni s manje. Ako večerate u društvu, pokušajte podijeliti desert s prijateljima za stolom, tako da i dalje možete uživati u slatkom zalogaju bez pretjerivanja.
4/ Pecite kod kuće
To je savršena prilika za to da zadovoljite želju za slatkim i pritom birate zdravije. Primjerice, možete osigurati da vaša poslastica ne sadrži kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze i dodajte hranu bogatu hranjivim tvarima poput voća i orašastih plodova. Eksperimentirajte s receptima koji uključuju sastojke poput grčkog jogurta ili voćnih pirea za dodatan okus i vlažnost bez oslanjanja na nezdrave masnoće.
Foto: Pexels