Žudnja za hranom je gotovo univerzalno iskustvo, ali učestalost i intenzitet kojim je ljudi doživljavaju uvelike varira. Neki to doživljavaju kao žudnju, kao kad cijeli dan razmišljate o svom omiljenom slatkom desertu, pa morate zastati i pojesti nešto slatko na putu kući s posla.

No žudnja za hranom može biti mnogo intenzivnija, zbog čega kompulzivno jedemo određenu hranu. Iako nije loše zadovoljiti tjelesne potrebe kad je žudnja vrlo intenzivna, nije im se uvijek dobro prepustiti. Ne samo zato što je to uglavnom hrana s visokim udjelom masti, soli i šećera koja je štetna za zdravlje, već zato što nam žudnja zapravo govori da ne konzumiramo pravu količinu određenih nutrijenata. Stoga ćemo vam otkriti koje su najčešće žudnje za hranom i što one govore o vašem tijelu, kako biste znali koje su namirnice najpogodnije zamijeniti ih.

ŠEĆER

Slatka hrana je najčešća žudnja i iako to znači da želite šećer, ova žudnja ukazuje na to da vam je potreban drugačiji nutrijent, na primjer čokolada znači da vam je potreban magnezij, a ovaj nutrijent možete pronaći u voću, orašastim plodovima i suhom voću. Žudnja za slatkim znači da imate manjak kroma, u ovom slučaju možete jesti žele ili voće poput trešanja ili grožđa.

SOL

Ta je žudnja također uobičajena, ali za razliku od slatkiša, ova žudnja odražava nedostatak elektrolita. U tom slučaju preporuča se domaći serum s limunovim sokom, žličicom meda ili agavinog sirupa, prstohvatom soli i prstohvatom sode bikarbone. Sve otopite i dodajte led kako bi napitak bio osvježavajući.

UGLJIKOHIDRATI

Ovo je emocionalna vrsta žudnje, javlja se češće kada prolazimo kroz trenutke stresa i tjeskobe. Tada želimo jesti hranu koja stvara serotonin. Ova žudnja može biti za hamburgerima, pizzom, hrenovkama, tjesteninom itd. Loša strana je ta što ćete, ako ih pojedete, samo trenutno osjetiti olakšanje koje može čak povećati razinu kortizola. Idealno u tim slučajevima je odrijemati ili prošetati, potražiti opuštajuće aktivnosti. U slučaju da nemate emocionalne prohtjeve, trebate jesti hranu bogatu dušikom – životinjske ili biljne bjelančevine.

Foto: Pexels