Ljeto na Jadranu već godinama dolazi s uzrečicom “skuplje nego ikad”. Kava za osam, ležaljka za 50 eura, a o večeri uz more da ni ne pričamo. I taman kada ste možda pomislili da vas više ništa ne može iznenaditi, pojavio se burger od 500 eura. Ne, nije greška u decimalama. I ne, ne poslužuje se u Monte Carlu, već na našoj obali, točnije na otoku Viru

U baru imena Kraken, među koktelima i klasičnim ljetnim zalogajima, smjestio se pravi gastronomski kuriozitet: burger “Opulence”, koji sa svojih 500 eura djeluje više kao investicija nego narudžba. No iza te cijene krije se cijeli svijet pomno biranih sastojaka. Foie gras, jastog, kavijar i kap balzamičnog octa koji je stariji od većine turista na otoku: sve to sabrano je u jednom brioche pecivu karameliziranom smeđim šećerom. Da, ovaj burger zvuči kao da je ispao iz menija neke luksuzne njujorške adrese, ali poslužuje se tik uz Jadran. I dok će neki reći da je riječ o kulinarskoj ekscentričnosti, valja priznati: doživljaj je sve samo ne običan. Svaki sastojak ima priču: od plavog sira koji je mjesecima dozrijevao u špilji, do cherry rajčica koje se valjaju u yuzu-mandarina vinegretu. Čak i umak, baziran na Grand Marnieru, više nalikuje desertnom likeru nego dodatku uz meso. Ukratko, ovo nije burger koji se jede s nogu. Ovo je obrok za stol, za trenutak, za fotku i za pamćenje.

No najvažnije je možda ono što se ne vidi: prihod od ovog kulinarskog luksuza ide u dobrotvorne svrhe. Nije razjašnjeno kome točno, no ideja da luksuz može imati i plemenitu pozadinu daje cijelom konceptu dodatnu dimenziju. Jer ako već trošite, zašto to ne bi bilo s dobrom namjerom? Za one kojima ni to nije dovoljno ekstravagantno, Kraken u ponudi ima i kompletan “gala meni” za 1.500 eura, uključujući ribeye steak prekriven zlatom i bocu pjenušca. Jer, očito, hedonizam na Jadranu ne poznaje granice. Više o ovom mjestu otkrijte na linku!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRAKEN bar (@kraken_bar_vir)