Budite dio pozitivnih promjena uz zero waste u kuhinji, čime ćete doprinijeti smanjenju otpada u cijelome kućanstvu

Prema nekim istraživanjima, prosječna hrvatska četveročlana obitelj godišnje baci gotovo 300 kilograma hrane! Najviše se baca voće i povrće koje se ne uspije na vrijeme iskoristiti u jelima. Upravo zato, bio&bio je udružio snage s edukativnom ustanovom Makronova te pod vodstvom vrsnih kuharica Marine Brekalo i Željke Forden Jambrešić, održao zanimljivu zero waste kulinarsku radionicu. 

radionica_zerowaste

Željka Forden Jambrešić, autorica brojnih kuharica i dugogodišnja edukatorica u Makronovi pripremila je miso juhu, a ostatke povrća iskoristila je za povrtni temeljac koji je uvijek zgodno imati u hladnjaku i koristiti kod pripreme variva, rižota, umaka ili tjestenina. Kao majstorica raw food slastica, Marina Brekalo, je na ovoj radionici oduševila izvrsnim idejama i receptima za zdrave krekere, salsom od ostataka lubenice te veganskim sirom spravljenim od pulpe badema preostale od pripreme bademovog napitka. Ukusan, cjelovit i zdrav desert pripremila je i od ostataka voća i orašastih plodova.

Što se ukusnog kuhalo na bio&bio  zero waste radionici?

Cilj ove radionice bio je pokazati kako pripremiti kvalitetne, cjelovite i ukusne obroke od „ostataka“ hrane koja bi inače završila u otpadu, ali i potaknuti pažljivo planiranje obroka bez stvaranja ostataka, reduciranje, recikliranje te odgovornu kupnju kvalitetnih i višenamjenskih proizvoda u biorazgradivoj ambalaži. 

A la tomato salsa – Željka Forden Jambrešić 

Sastojci

  • 100 g luka 
  • 1 režanj češnjaka 
  • 4 žlice maslinovog ulja 
  • pulpa povrtno voćnog soka 
  • 100 g crvene leće 
  • 5 suhih rajčica koje su namočene sat vremena prije pripreme jela
  • 3 dcl toplog povrtnog temeljca za podlijevanje 
  • ½ čajne žlice suhog bosiljka 
  • ½ čajne žlice suhog timijana
  • ¼ čajne žlice origana 
  • 2 žlice tamarija 
  • 2 žlice nasjackanog lista peršina 
  • 1 žlica nasjeckanog lista svježeg bosiljka 

a-la-tomato-salsa_zerowaste

Priprema

  1. Na maslinovom ulju pirjajte luk. Dodajte suhe začine: bosiljak, timijan i origano. 
  2. Kad začini zamirišu dodajte crvenu leću, narezane suhe rajčice i pulpu koja ostane nakon pripreme povrtnog soka. Sve podlijte s 1 dl povrtnog temeljca. 
  3. Ostavite da se kuha na laganoj vatri 15 minuta uz povremeno miješanje. Temeljac dolijevajte po potrebi. 
  4. Na samom kraju kuhanja dodajte sitno nasjeckani češnjak i tamari pa kuhajte još 2 minute. 
  5. Kad ugasite plamen dodajte nasjeckani svježi peršin i bosiljak te dobro promiješajte.
  6. Umak poslužite uz tjesteninu, kuhano proso ili palentu.

Krekeri od kore banana – Marina Brekalo 

Sastojci

  • 1 šalica badema 
  • 1 šalica heljde
  • ¾ šalice kore od banane 
  • ¼ šalice sjemenki zlatnog lana 
  • ½ šalice vode 
  • 2 žlice maslinovog ulja 
  • ¼ žličice zelenog papra 
  • 1- 2 žličice soli 

krekeri_zerowaste

Priprema

  1. Uključite pećnicu na 180*C. 
  2. Prvo sameljite bademe, heljdu i lanene sjemenke, dodajte im začine te sve dobro promiješajte žlicom. 
  3. Izrežite koru od organski uzgojene banane na komade kako bi lakše odredili količinu koja je potrebna. Koru stavite u blender zajedno s vodom i blendajte dok ne dobijete gustu tekućinu. 
  4. Smjesi dodajte maslinovo ulje te ponovno sve dobro promiješajte, najbolje žlicom ili rukom. 
  5. Od tijesta oblikujte kuglu pa je stavite na papir za pečenje, razvucite tjesto prema veličini lima za pečenje, na debljinu do 5 mm. 
  6. Ako se tijesto lijepi, razvucite ga između dva papira za pečenje. 
  7. Režite na željene veličine i pripazite da krajevi ne budu previše tanki, jer će prilikom pečenja izgoriti. 
  8. Krekere pecite 20 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. 
  9. Kada se krekeri ohlade složite ih u staklenku, dobro zatvorite i čuvajte nekoliko tjedana. 

Dodatni savjeti: Za efektniji izgled krekera koristite crni i bijeli sezam. Ako koristite integralni sezam, svakako ga kombinirajte s bijelim, a izbjegavajte koristiti smeđi lan, jer njegov okus može imati neželjenu notu gorčine

Naslovna fotografija: @haileybieber/Instagram