Budite dio pozitivnih promjena uz zero waste u kuhinji, čime ćete doprinijeti smanjenju otpada u cijelome kućanstvu
Prema nekim istraživanjima, prosječna hrvatska četveročlana obitelj godišnje baci gotovo 300 kilograma hrane! Najviše se baca voće i povrće koje se ne uspije na vrijeme iskoristiti u jelima. Upravo zato, bio&bio je udružio snage s edukativnom ustanovom Makronova te pod vodstvom vrsnih kuharica Marine Brekalo i Željke Forden Jambrešić, održao zanimljivu zero waste kulinarsku radionicu.
Željka Forden Jambrešić, autorica brojnih kuharica i dugogodišnja edukatorica u Makronovi pripremila je miso juhu, a ostatke povrća iskoristila je za povrtni temeljac koji je uvijek zgodno imati u hladnjaku i koristiti kod pripreme variva, rižota, umaka ili tjestenina. Kao majstorica raw food slastica, Marina Brekalo, je na ovoj radionici oduševila izvrsnim idejama i receptima za zdrave krekere, salsom od ostataka lubenice te veganskim sirom spravljenim od pulpe badema preostale od pripreme bademovog napitka. Ukusan, cjelovit i zdrav desert pripremila je i od ostataka voća i orašastih plodova.
Što se ukusnog kuhalo na bio&bio zero waste radionici?
Cilj ove radionice bio je pokazati kako pripremiti kvalitetne, cjelovite i ukusne obroke od „ostataka“ hrane koja bi inače završila u otpadu, ali i potaknuti pažljivo planiranje obroka bez stvaranja ostataka, reduciranje, recikliranje te odgovornu kupnju kvalitetnih i višenamjenskih proizvoda u biorazgradivoj ambalaži.
A la tomato salsa – Željka Forden Jambrešić
Sastojci
- 100 g luka
- 1 režanj češnjaka
- 4 žlice maslinovog ulja
- pulpa povrtno voćnog soka
- 100 g crvene leće
- 5 suhih rajčica koje su namočene sat vremena prije pripreme jela
- 3 dcl toplog povrtnog temeljca za podlijevanje
- ½ čajne žlice suhog bosiljka
- ½ čajne žlice suhog timijana
- ¼ čajne žlice origana
- 2 žlice tamarija
- 2 žlice nasjackanog lista peršina
- 1 žlica nasjeckanog lista svježeg bosiljka
Priprema
- Na maslinovom ulju pirjajte luk. Dodajte suhe začine: bosiljak, timijan i origano.
- Kad začini zamirišu dodajte crvenu leću, narezane suhe rajčice i pulpu koja ostane nakon pripreme povrtnog soka. Sve podlijte s 1 dl povrtnog temeljca.
- Ostavite da se kuha na laganoj vatri 15 minuta uz povremeno miješanje. Temeljac dolijevajte po potrebi.
- Na samom kraju kuhanja dodajte sitno nasjeckani češnjak i tamari pa kuhajte još 2 minute.
- Kad ugasite plamen dodajte nasjeckani svježi peršin i bosiljak te dobro promiješajte.
- Umak poslužite uz tjesteninu, kuhano proso ili palentu.
Krekeri od kore banana – Marina Brekalo
Sastojci
- 1 šalica badema
- 1 šalica heljde
- ¾ šalice kore od banane
- ¼ šalice sjemenki zlatnog lana
- ½ šalice vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- ¼ žličice zelenog papra
- 1- 2 žličice soli
Priprema
- Uključite pećnicu na 180*C.
- Prvo sameljite bademe, heljdu i lanene sjemenke, dodajte im začine te sve dobro promiješajte žlicom.
- Izrežite koru od organski uzgojene banane na komade kako bi lakše odredili količinu koja je potrebna. Koru stavite u blender zajedno s vodom i blendajte dok ne dobijete gustu tekućinu.
- Smjesi dodajte maslinovo ulje te ponovno sve dobro promiješajte, najbolje žlicom ili rukom.
- Od tijesta oblikujte kuglu pa je stavite na papir za pečenje, razvucite tjesto prema veličini lima za pečenje, na debljinu do 5 mm.
- Ako se tijesto lijepi, razvucite ga između dva papira za pečenje.
- Režite na željene veličine i pripazite da krajevi ne budu previše tanki, jer će prilikom pečenja izgoriti.
- Krekere pecite 20 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice.
- Kada se krekeri ohlade složite ih u staklenku, dobro zatvorite i čuvajte nekoliko tjedana.
Dodatni savjeti: Za efektniji izgled krekera koristite crni i bijeli sezam. Ako koristite integralni sezam, svakako ga kombinirajte s bijelim, a izbjegavajte koristiti smeđi lan, jer njegov okus može imati neželjenu notu gorčine
Naslovna fotografija: @haileybieber/Instagram